Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Retorikexperter: Klassiska tal från Trump och Clinton

Foto: AP

Två klassiska tal, från vinnaren och förloraren, utan hårda ord och där den amerikanska drömmen lever vidare, anser retorikexperter som DN talat med.

Lena Lid Falkman, som forskar vid Handelshögskolan, har följt valspurten på plats i Florida och konstaterar att talen från Donald Trump och Hillary Clinton helt bryter med den aggressiva ton som tidigare varit mellan dem.

– Donald Trumps tal var framåtblickande och ett försök att ena USA, som ett vinnartal ska vara, säger hon.

I Florida har kampanjen varit än hårdare än på andra håll. Från både Clinton och Trump har över 90 procent av budskapen i annonserna varit negativa och handlat om hur allt igenom usel motståndaren är.

– Hillary Clinton höll ett typiskt förlusttal om hur oerhört besviken hon var, där hon också framhöll vikten av att samlas under Trump. Det är han som blir president och det ska inte protesteras eller ifrågasättas.

Lena Lid Falkman anser att Clinton gjorde klokt i att inte fokusera för mycket på Trump, utan i stället rikta sig mot unga kvinnor och flickor och uppmana dem att inte låta sig nedslås utan i stället kämpa vidare för något de tror på.

– Det var en fin och stark del av talet.

Hon noterar att Donald Trump i sitt vinnartal hade en passus runt USA:s internationella samarbeten.

– Han säger att landet ska samarbeta, med tillägget att det gäller alla som vill det väl. Den lilla bisatsen visar att USA inte ska lägga sig platt för andra, säger Lena Lid Falkman.

Enligt henne kan det bli problem för många, både anhängare och motståndare, att ta till sig Donald Trumps segertal eftersom det skiljer sig så markant från det han har sagt tidigare.

– Många undrar säkert om han blivit snällare och mer ordentlig. Det han har sagt under valrörelsen kommer att komma i kapp honom nu. Ska han fängsla Hillary Clinton nu eller inte? Hur blir det med muren mot Mexiko? exemplifierar Lena Lid Falkman.

Fredrik Söderquist, vid Södertörns högskola, framhåller också att Donald Trump i sitt tal på onsdagsmorgon var mer presidentlik än han varit tidigare.

– Han framhöll att han vill tjäna folket och han sade inte ett ont ord om sin motståndare Hillary Clinton, utan berömde henne i stället, säger Fredrik Söderquist.

Han anser att båda höll klassiska tal utifrån valutgången, även om han ser Trumps tal som mer spontant och Clintons som mer övervägt.

– Hennes tal var mer väl kalkylerat. Där handlade det om att andra nu ska ta över och föra facklan vidare, att allt inte har varit förgäves, att föra vidare den positiva kraften att allt ska vara möjligt.

Fredrik Söderquist pekar på att även om Hillary Clintons tal var försonande, smög hon in kritik när hon nämnde immigranter, HBTQ-personer, funktionshindrade och andra grupper som Trump angripit.

– Dessa människor ska också inkluderas i den amerikanska drömmen, underströk Clinton, och visade därmed att oppositionen kommer att ha uppsikt över eventuella övertramp.

Den amerikanska drömmen är övergripande temat i båda talen, enligt honom.

– Det går igen från Martin Luther Kings tid om att de bästa dagarna ligger framför oss, säger Fredrik Söderquist.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.