Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
USA-valet

Så påverkas din ekonomi om Trump vinner

Wall Street ser helst att Hillary Clinton vinner presidentvalet. Om Donald Trump vinner väntas börserna gå ned, dollarn stärkas och guldpriset gå upp. Det värsta scenariot uppstår om ingen segrare kan koras omedelbart.
Wall Street ser helst att Hillary Clinton vinner presidentvalet. Om Donald Trump vinner väntas börserna gå ned, dollarn stärkas och guldpriset gå upp. Det värsta scenariot uppstår om ingen segrare kan koras omedelbart. Foto: Beatrice Lundborg

Om Hillary Clinton vinner presidentvalet väntas handlarna dra en suck av lättnad och börserna stiga. Men nervositeten är stor och ett oklart resultat kan utlösa frossa. Rådet till privatpersoner är att inte ta för stora risker.

Börserna steg, dollarn stärktes och guldpriset, som brukar stiga vid oro, gick ned. Att marknaden hellre ser att Hillary Clinton går segrande ur presidentvalsstriden syntes tydligt på måndagen när börserna för första gången handlade på informationen att FBI inte ser någon anledning att väcka åtal till följd av hennes hantering av e-post.

– Trump står för en genuin osäkerhet, ingen vet vad han egentligen vill. Han framstår som en ogenomtänkt person utan någon politisk förankring. Det kan skapa en risk för amerikansk ekonomi som gör det dyrare för företag att finansiera sig, förklarar finansanalytikern Peter Malmqvist marknadens preferens.

Henrik von Sydow, omvärldsanalytiker på Carnegie privatbank, räknar med att marknadsreaktionerna kan bli större på de nordiska marknaderna än i USA.

– Mindre marknader med mindre valutor och stor utrikeshandel i USA kan göra att det blir större svängningar. Om Trump vinner går det ner mer och om Clinton vinner blir lättnadsrallyt större.

Trump står för en genuin osäkerhet, ingen vet vad han egentligen vill.

Med Trump som president befarar marknaden att handelsavtal rivs upp och att de geopolitiska riskerna ökar. Till det kommer Trumps utfall mot den amerikanska centralbanken och en ekonomisk politik som ser ut att försämra statsfinanserna. Allt det skapar osäkerhet.

– Hillary Clinton står för stabilitet och erfarenhet. Det blir färre överraskningar om hon blir president, säger Henrik von Sydow.

Hur den ekonomiska politiken blir på längre sikt beror bland annat på vilket parti som blir dominerande i kongressen. Även vilken finansminister som tillsätts och vilka politiska uttalanden som kommer efter valet är viktigt.

– I valrörelsen har det inte kommit fram så mycket om sakpolitiken. Därför blir kommentarerna efteråt viktiga, säger Henrik von Sydow.

En risk är att valet blir så jämnt att de båda kandidaterna får lika många elektorsröster och att det blir en utdragen process innan det står klart vem som segrar.

– Då uppstår ett vakuum som gör det svårt för investerare att veta vilka positioner de ska ta. Oron för ett sådant scenario har ökat markant på Wall Street, säger Henrik von Sydow, nyss hemkommen därifrån.

Med tanke på det osäkra läget är Peter Malmqvists råd till sparare är att hålla mindre aktier än normalt.

– Har man normalt 60 procent aktier i sin portfölj tycker jag att man ska ligga lite lägre i dag.

Fakta.Det väntas ske efter valet

Om Donald Trump vinner presidentvalet väntas börserna gå ner, dollarn försvagas och guldpriset gå upp. Räntorna väntas gå ned då fler vill köpa statsobligationer.

Om Hillary Clinton vinner väntas börserna gå upp, dollarn stärkas och guldpriset gå ned. Räntor väntas gå upp då fler går in på aktiemarknaden och säljer obligationer.

På måndagen sprängde kronan genom niokronorsvallen mot dollarn som en följd av att den amerikanska valutan stärktes när det stod klart att Hillary Clinton inte åtalas för sin hantering av e-post.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.