Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Bernie Sanders framgångar är sensationella

Bernie Sanders.
Bernie Sanders. Foto: Joshua Lott/AFP

Des Moines. Dött lopp mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders i Iowa – men oavsett vem som tar hem den slutliga segern är Bernie Sanders framgångar sensationella. På kort tid har hans gräsrotskampanj och fokus på inkomstskillnader fångat stora sympatier.

Hillary Clinton och hennes kampanj hade under många månader ägnat minutiöst grundarbete i Iowa för att eliminera risken för ännu ett förödmjukande nederlag likt det hon led 2008, då Barack Obama vann och Clinton kom trea.

Under lång tid ledde hon också övertygande, närmast ointaglig, men medan veckorna gick knappade utmanaren Bernie Sanders in allt mer.

När valet väl hade hållits gick det inte att säga vem som vann: en strid om tiondelar.

Resultatet i Iowa är naturligtvis en stor framgång för den 74-årige socialisten. Bernie Sanders är inte alls ensam om gräsrötter – primärvalskampanjer handlar i hög grad om just gräsrötter – men aktiviteten i hans kölvatten hör till de mest intensiva.

Läs mer: Bernie Sanders – utmanaren från vänster

Under två dagar i helgen ringde hans frivilliga på 80.000 dörrar; folk kom till Iowa från hela landet och längre än så. Jag mötte hitresta från Kalifornien, Wisconsin och Toronto, de flesta unga, och som alla uttryckte ett inspirerat engagemang och svettades på det mycket enkla högkvarteret i Des Moines, med telefonlistor, mobiler och pizzakartonger. Väggarna var klädda i färgglada slagord och ett amatöroljeporträtt av Sanders.

Framgången för Bernie Sanders i Iowa var avgörande för honom, och kan ge honom en reell chans att växa också efter en väntad seger i New Hampshire, där nästa primärval hålls den 9 februari.

Hillary Clinton har ett stort försprång i South Carolina, som står på tur efter New Hampshire, och flertalet andra sydstater med stora grupper av minoriteter. Hennes försprång där kan ses som ointagligt - men under denna säsong har det stått klart att vad som helst kan hända.

Hillary Clinton är alltjämt favorittippad på nationell nivå men har all anledning att vara nervös, trots sina segervissa kommentarer tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid. Också hon behöver Iowa – möjligen inte lika desperat som Sanders, men en förlust i båda de första delstaterna kan bli mycket svår för henne att ta igen. Minnet av 2008 ger hennes säkerligen obehagliga flashbacks.

Bernie Sanders succé runt om i USA visar att missnöjet med det rådande läget i landet är utbrett också hos demokrater, även om det formuleras annorlunda än hos den ilskne populisten Donald Trump. I hög grad handlar det om orättvisor och korrumperande pengar.

Klart är att valresultatet i Iowa visar väljarnas avståndstagande från det så kallade etablissemanget (också den republikanske vinnaren Ted Cruz går till val med en image av en outsider).

En undersökning visade nyligen att 43 procent av Iowas demokrater definierade sig själva som socialister, en remarkabel siffra i ett land där ”socialism” för många är närmast synonymt med ”kommunism”, eller kort och gott ondska. Mätningen bekräftar också att Iowas liberaler står relativt långt ut till vänster, på samma sätt som de konservativa i delstaten är rejält högerställda.

Det speglar inte nödvändigtvis demokratiska väljare i resten av USA, och det är inte säkert att Sanders lyckas övertyga dem om att han är den kandidat med bäst chanser att vinna Vita huset.

Det är också ett av Hillary Clintons argument mot Sanders: att hon är den bästa kandidaten mot en republikansk motståndare.

Intressant att se blir också de faktiska rösterna i Iowa. Demokraterna röstar fram runt 1.300 lokala delegater, som i sin tur på Iowas partikonvent utser 99 delstatsdelegater – som i sin tur ger de delegater som skickas till det nationella konventet där den slutliga kandidaten nomineras i juli.

I det så kallade caucus-systemet ingår kohandel om väljare och delegater – i den vallokal jag besökte på måndagskvällen hade i en första omröstning Clinton stöd av 145 personer, Sanders av 99 och O’Malley av 27. Sex delegater stod på spel.

När proceduren var över hade Clinton fått tre delegater, Sanders två, O’Malley en.

Kampen är långt ifrån över – men det är onekligen skarpt läge nu. Bernie Sanders och Hillary Clinton har båda accepterat att delta i ytterligare fyra tv-sända debatter, med ett första möte redan på onsdag kväll.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.