Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Stora segrar i Södern för Hillary Clinton

Clinton i Miami.
Clinton i Miami. Foto: Gerald Herbert/AP

Boston. Hillary Clinton tog ett till rejält steg mot demokraternas nominering med en rad stora segrar på Supertisdagen, framför allt i den amerikanska Södern. Men hon vann även lite överraskande i Massachusetts, vilket kan vara början till slutet för Bernie Sanders kampanj.

Allt tyder nu på att Clinton kommer att bli demokraternas presidentkandidat. Hon vann stora segrar i Texas och i hela den amerikanska Södern, där det precis som i valet i South Carolina förra veckan var det starka stödet bland svarta väljare som var avgörande. I många av delstaterna i Södern vann hon mer än 80 procent av svarta röster. Det räckte till enorma segrar i Georgia, Tennessee och Alabama. Clinton vann även i Massachusetts, med betydligt mindre vinstmarginal.

Massachusetts var en av de delstater där Sanders investerat mest tid och resurser, då det är en delstat där väljarkåren gynnar honom. Dessutom ligger den granne med Sanders hemdelstat Vermont. Men Clintons starka stöd bland partietablissemanget här, hennes omfattande kampanjorganisation och den positiva energin kring kampanjen efter segrarna i Nevada och South Carolina tycks ha hjälpt henne att ta sig över 50 procent i Massachusetts.

I opinionsmätningarna i vintras hade Sanders en klar ledning i delstaten, men under de senaste veckorna hann Clinton ikapp och förbi. Enligt den tidigare kongressledamoten Barney Frank, en av Massachusetts mest respekterade demokrater, kan opinionsskiftet förklaras av att väljarna blir mer pragmatiska närmare valet.

– Hon är en otroligt begåvad kandidat och hon är den som har bäst chans att vinna i november. Jag tror att folk inser hur viktigt det är att ha en kandidat som kan vinna, nu när det kan bli Donald Trump som ställer upp på den andra sidan, sade Barney Frank till DN under ett av Clintons kampanjmöten i Boston.

Det var ingen katastrofal kväll för Sanders. Han vann stort i Vermont, som väntat, och vann även i Oklahoma och Colorado, där de som röstar i demokraternas primärval tenderar att stå långt till vänster. Men dessa segrar räcker inte för att komma i närheten av Clinton, som nu börjar närma sig en ointaglig ledning när det gäller antalet delegater.

Sanders höll ett tacktal till sin kampanj i Vermont redan i början av kvällen, där han bland annat påminde om att han bara hade stöd på omkring tre procent i opinionsmätningarna när valkampanjerna började förra året. Så även om det blir svårt för Sanders att komma ikapp Clinton under våren har han redan överträffat förväntningarna på en kampanj som få trodde skulle utgöra en seriös utmaning mot Clinton. Sanders har även satt en tydlig prägel på det offentliga samtalet i valkampanjerna, genom att lyfta fram frågor om ekonomiska klyftor, pengarnas roll i politiken och relationerna mellan politiker i Washington och finanssektorn på Wall Street.

Clinton har i sin tur börjat ställa in siktet på valet i november, där allt mer tyder på att hon kan möta Donald Trump. I ett segertal i Florida, som har primärval den 15 mars, gjorde Clinton en rad retoriska gester mot Trump och talade om att läka och ena USA, i stället för att sprida intolerans.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.