Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Ted Cruz stärker sin ställning som Trumps utmanare

Foto: AP

New York. Ted Cruz gjorde bäst ifrån sig i lördagens röstomgångar för republikanerna. Med stora segrar i Kansas och Maine vann Cruz flest delegater och framstår nu som den kandidat som har bäst chans att utmana Donald Trump.

Enligt opinionsmätningarna skulle det här bli Donald Trumps helg. Men i stället gjorde Ted Cruz förvånansvärt bra ifrån sig när fyra delstater röstade på lördagen, i republikanernas primärval. I två nomineringsmöten i Kansas och Maine vann Cruz med stor marginal, men Trump vann däremot i två delstater i den amerikanska Södern: Louisiana och Kentucky. Under en presskonferens i West Palm Beach i Florida ägnade Trump mycket energi åt att håna Marco Rubio, som hade en dålig kväll och inte vann några delstater. Enligt Trump är det nu dags för Rubio att hoppa av, så att primärvalet kan börja handla om de två kandidater som räknas: Trump och Cruz.

Många i den republikanska partiledningen hade hoppats att helgens val skulle leda till en comeback för Marco Rubio, men i stället fick han nöja sig med avlägsna tredje- och fjärdeplatser. Enligt tidiga prognoser vann Cruz omkring 62 delegater, mot 51 för Trump, medan Rubio fick nöja sig med omkring 16 delegater. Under veckan har republikanska ledarfigurer fortsatt en offensiv för att stoppa Donald Trump. Republikanernas tidigare presidentkandidat Mitt Romney höll ett uppmärksammat tal där han kallade Trump olämplig som president. 95 säkerhetspolitiska experter skrev ett upprop för att avråda republikaner från att rösta på Trump. Men det verkade inte göra mycket för att stoppa honom. De två kandidater som har starkast stöd från partietablissemanget, Marco Rubio och John Kasich, var inte ens i närheten av att vinna i någon av delstaterna som röstade på lördagen.

Bland republikanernas etablissemang är förhoppningen nu att man ska förhindra Donald Trump från att vinna tillräckligt många delegater, så att man ska kunna stoppa honom från att nomineras under partikonventet i Cleveland i juli. Men om Trump fortsätter göra lika bra ifrån sig som han har gjort hittills så kommer det att räcka för att vinna en majoritet av delegaterna.

– Vi kommer att vinna det här innan konventet, sade Trump under presskonferensen i Florida.

Foto: AP

På demokraternas sida vann Bernie Sanders (bilden) nomineringsmöten i Nebraska och Kansas, medan Hillary Clinton vann stort i Louisiana. Sanders segrar räcker för att motivera hans fortsatta kampanjer under våren, men det blir allt svårare för honom att seriöst utmana Clinton när det gäller de delegater man behöver vinna för att bli nominerad. Enligt en preliminär prognos för demokraternas skulle Clinton få 65 delegater efter lördagens val mot 47 för Sanders, vilket innebär att hon utökar sin redan stora ledning mot Sanders.

Trots de starka resultaten från både Ted Cruz och Bernie Sanders är det Donald Trump och Hillary Clinton som förblir favoriterna för att bli presidentkandidater.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.