Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Ted Cruz vinner i Texas

Ted Cruz.
Ted Cruz. Foto: Darren Abate/AP

Austin. Ted Cruz vinner primärvalet i sin hemstat Texas och flyttar fram positionerna gentemot Marco Rubio. Med tre vinster mot noll mot Rubio stärker han avsevärt sin roll som huvudkonkurrent mot Donald Trump.

Ted Cruz har satsat stort och segervisst i sin hemstat Texas och kallat primärvalet där för sin ”kronjuvel”. I Texas, USA:s näst största delstat till både yta och folkmängd, stod 155 delegater på spel under tisdagen. Innan alla röster var räknade tydde det på att Cruz skulle få drygt 40 procent av rösterna, mot Donald Trumps 28 och Marco Rubios 18 procent.

För Ted Cruz, som vann primärvalet i Iowa men därefter mött besvikelser i New Hampshire, South Carolina och Nevada, var Texas nödvändigt att vinna. Utan den djupt konservativa, religiösa staten hade hans kampanj tappat farligt mycket fart. Nu slapp den det.

– Vi har visat att vår kampanj är den enda kampanj som kan och kommer att slå Donald Trump. Vi är de enda som har vunnit över honom – tre gånger, sa Ted Cruz under ett framträdande i Houston.

Ted Cruz ökar nu argumentationen gentemot Marco Rubio om vem som närmast bör trängas ut ur fältet av för att bana väg för en enda kandidat som kan tävla mot Trump. Utöver Texas vann Ted Cruz också i Oklahoma, och kan därmed bocka av tre delstater på sin vinstlista.

Marco Rubio, som bara vann Minnesota, gjorde i Texas ett dåligt val och verkade, dock innan alla röster var räknade, hamna under den 20-procentströskel som finns för att knipa några delegater. Det är ett tufft bakslag. Texas 155 delegater fördelas proportionerligt och även om Donald Trump inte lyckades vinna Texas går han inte tomhänt därifrån. Det gör däremot möjligen Rubio. Cruz, vars far är från Kuba, har inte sina väljare bland latinos ens i hemstaten, där över en tredjedel av befolkningen har latinamerikanskt ursprung, utan hos en kristen höger. Bland just de grupperna fick han också stort stöd också i andra delstater. 

Enligt en vallokalsundersökning av CNN uppgav 50 procent av väljarna i Texas att ett stort missnöje med hur USA sköts på federal nivå; endast en procent var ”entusiastiska”. Senatorn Ted Cruz tillhör visserligen ”etablissemanget” genom sitt arbete i Kapitoleum i Washington, men har gjort sig känd som kompromisslös och ideologiskt styrd. Det har gjort honom populär hos vissa grupper, och hos väljare som till exempel Emily Schulz, en hemmafru som röstade i Austin tidigare under dagen och som sa:

– Det slutar aldrig väl när Republikanerna försöker samarbeta. De viker ned sig hela tiden, sa hon, med hopp om att Cruz som president skulle leverera något annat.

Men innan november återstår lång kampanjtid.

Tonen mellan de republikanska kandidaterna har skärpts undan för undan och sker nu med attacker i hårda ordalag. Cruz anklagades för att vara en lögnare efter hans kampanjs fintande mot Ben Carsons kampanj i Iowa (något som ledde till att Cruz sparkade sin kommunikationschef), men Cruz har också gett tillbaka.

Donald Trump var varit hans främsta måltavla. Cruz har krävt att han skulle offentliggöra sin deklaration; han har kommenterat Trumps kontroversiella uttalanden om den rasistiska organisationen Ku Klux Klan och han sa på tisdagen att Trump måste låta offentliggöra bandupptagningarna från ett möte som Trump haft med ledarredaktionen på The New York Times, där han delvis ska ha backat från sina hårda förslag på immigrationsområdet. Dessa krav upprepades under Cruz tacktal i Houston.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.