Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Trump chanslös – om svenska politiker får bestämma

Foto: Gerald Herbert AP

Hillary Clinton blir nästa president i USA – om svenska politiker får bestämma. Affärsmannen Donald Trump har det desto tuffare.

– Skulle hon bli president skulle ett globalt glastak spräckas, säger Moderaternas Anna Kinberg Batra.

Hillary Clinton Bernie Sanders Donald Trump Ted Cruz Marco Rubio Någon annan

Grafik: Andreas Lundegård

Nattens primärval, där flera stora delstater står på spel, kan bli avgörande för vilka kandidater som kommer att stå emot varandra i höstens amerikanska presidentval.

Inför valet har Dagens Nyheter genomfört en snabbenkät med riksdagsledamöterna och partiledarna. Av det hundratalet ledamöter som svarat hoppas nära hälften att Demokraternas Hillary Clinton efterträder Barack Obama. Den tidigare utrikesministern är den kandidat med absolut störst blocköverskridande genomslag i Sverige. Ledamöter från samtliga åtta riksdagspartier säger att de hoppas att hon vinner.

– Hon är jurist liksom jag själv och engagerad i många frågor som är viktiga för mig: minska klimatutsläppen, att alla ska ha tillgång till vård och att rättsstaten ska behandla alla medborgare rättvist och lika, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Foto: Lars Lindqvist”Jag är oroad över tonen i debatten på den republikanska sidan. Den är för­färlig.” Statsminister Stefan Löfven vill inte välja någon särskild kandidat. Foto: Lars Lindqvist

Även L-ledaren Jan Björklund vill se Hillary Clinton som ledare i USA.

– Hon är en stabil socialliberal med tung erfarenhet av såväl inrikes- som utrikespolitik, menar han.

Inom Centern och Liberalerna står, med något enstaka undantag, samtliga som svarat bakom Hillary Clinton.

Ett annat parti som är i princip ense är Vänsterpartiet. Där är Clintons utmanare Bernie Sanders, en demokrat som står till vänster i partiet, förstavalet. Partiledaren Jonas Sjöstedt har träffat Sanders och skrev nyligen en debattartikel i Expressen om att senatorn för Vermont står för klassiska vänsterfrågor som miljö, antirasism och kvinnors rättigheter.

Nära en tredjedel av riksdagsledamöterna stödjer Bernie Sanders. I den gruppen finns förutom vänsterpartister många socialdemokrater och flera miljöpartister. S-ledaren Stefan Löfven väljer, när DN träffar honom, att inte ta ställning mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders.

– Jag hoppas att det blir en demokrat. Men jag är oroad över tonen i debatten på den republikanska sidan. Den är förfärlig, säger han.

Jag hoppas att det blir en demokrat. Men jag är oroad över tonen i debatten på den republikanska sidan. Den är förfärlig.

Störst medial uppmärksamhet har som bekant Republikanernas valrörelse fått. Där leder affärsmannen Donald Trump efter en valkampanj som präglats av kontroversiella utspel om invandrare och löftet att bygga en mur till Mexiko.

Tre riksdagsledamöter, samtliga sverigedemokrater, uppger att de hoppas att Donald Trump blir president.

”Han är framgångsrik entreprenör, modig, rakryggad och böjer sig inte för media. Med honom kommer USA att bli pånyttfött”, svarar en SD-ledamot.

Republikanen med störst stöd i riksdagen är Marco Rubio. Bland moderater och kristdemokrater är han ett populärt alternativ.

”Sedan Jeb Bush valde att hoppa av nomineringsprocessen är Marco Rubio den kandidat som har mest framtidstro och som har tydliga, klassiskt konservativa, visioner om det framtida USA”, skriver en moderat.

Foto: Eva Tedesjö”Skulle hon bli president skulle ett globalt­ glastak spräckas.” Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill se Hillary Clinton som president. Foto: Eva Tedesjö

Moderaternas band till Republikanerna har försvagats på senare år. I DN:s undersökning är Hillary Clinton Moderaternas favoritkandidat.

”Ingen av Republikanernas kandidater duger”, skriver en moderat.

Partiledaren Anna Kinberg Batra menar att det viktigaste är att USA:s president är intresserad av utbyte och samarbete med resten av världen.

– Jag tror Hillary Clinton skulle klara det mycket väl. Hon är en engagerad politiker med gedigen och mångårig erfarenhet, säger hon.

Även KD:s ledamöter är splittrade mellan Marco Rubio och Hillary Clinton. Partiledaren Ebba Busch Thor tar inte ställning, men väljer Hillary Clinton framför Donald Trump.

– Ur svenskt perspektiv är det viktigt med en president som står för ett öppet och handelsfrämjande USA. Om valet då skulle stå mellan Trump och Clinton så föredrar jag Clinton, säger hon.

Fakta. Enkäten
  • DN frågade samtliga riksdagsledamöter ”Vilken kandidat i presidentvalet i USA hoppas du vinner?”. 100 ledamöter svarade.
  • Sju stycken svarade svarsalternativet ”annan”. I den gruppen fanns namn som Ohio-guvernören John Kasich, New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg och Green Partys Jill Stein.
  • Några menar att ingen kandidat är bra nog eller att svenskar inte ska blanda sig i det amerikanska valet.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.