Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

”Trump flörtar med folks inre rädsla”

Donald Trump talar på ett möte i Millington, Tennessee, på lördagen.
Donald Trump talar på ett möte i Millington, Tennessee, på lördagen. Foto: Michael B. Thomas/AFP

Donald Trumps sätt att tala liknar inget av hans rivalers och knappast någon tidigare presidents. Hans ordval framställs som mörkare. ”Han flörtar med folks rädslor”, säger retorikexperten Elaine Eksvärd.

Republikanernas ledande men kontroversiella presidentkandidat Donald Trump använder sig av en sensations- och skrämselretorik, menar retorikexperten Elaine Eksvärd:

– Han förser journalister med rubriker, men han flörtar också med folks inre rädslor.

– Under tider av kris tilltalas många av en retorik som ger folk enkla förklaringar på stora problem.

I en analys New York Times nyligen gjorde av en lång rad tal och uttalanden av Donald Trump konstaterades att Trumps ordval avviker markant från de fem senaste presidenternas. Det är mörkare, våldsammare och mer benäget att landa i förolämpningar.

Ordet ”stupid”, som betyder dum eller korkad, används extremt sällan av presidenter, men det förekommer ofta i Trumps vokabulär. Under en vecka i december kallade han sina motståndare ”stupid” minst 30 gånger offentligt.

Orden ”problem” och ”terrible”, hemsk, använder Trump också betydligt oftare än presidenter brukar göra.

Historiker Times talat med jämför den republikanska presidentkandidaten med demagoger från förra seklet – med den skillnaden att Trump med sin tämligen svala uppenbarelse på scenen inte omedelbart framstår som lika osympatisk som många av dessa.

Donald Trump tillskrivs en förmåga som hans rivaler inte har att knyta an till många amerikaners oro över en förändrad nation, ekonomisk osäkerhet och hotfulla fiender.

– ”Vi” mot ”dem” skapar en hotfull dynamik. ”De” är onda och galna och ”vi” behöver en ledare som kan se hotet och avlägsna det, säger politikpsykologen Matt Motyl till New York Times.

Foto:  Jessica Gow / TT

Elaine Eksvärd menar också att Trump tilltalar många med en stil som uppfattas som folklig.

– Att etablissemanget gör narr av Trump kan skapa en bild av att han är David mot etablissemangets Goliat, trots att han är miljardär.

Enkla förklaringar och ett ”enkelt, nästan taffligt” språk går hem, enligt Eksvärd.

– Precis alla kan förstå vad han säger. Att tala alltför akademiskt kan skrämma folk.

Hon tycker också att Trumps kroppsspråk ofta stämmer överens med vad han säger. Han pekar till exempel mycket.

– Det är ord och kropp tillsammans.

Trump förefaller ibland närmast skamlöst avfärda påpekanden om att han har haft fel eller varit inkonsekvent.

– Han behärskar verkligen ”teflonmetoden”. Han vill inte visa sig sårbar. Han är nog inte en särskilt ängslig personlighet, säger Elaine Eksvärd.

– Även om den som lyssnar tänker att det han säger kanske inta stämmer helt vill man ha en ledare som inte tvekar. Det är bättre att tala i säkra uttryck än osäkra.

Bild i text: Elaine Eksvärd Foto: Jessica Gow/TT 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.