Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

”Trump har inte så lojala väljare”

Dag Blanck, chef för Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, ser flera intressanta resultat från Iowa. Ett är att Texassenatorn Marco Rubio gick så bra som han gjorde.

– Frågan är varför. Många inom Republikanerna har varit oroliga för att varken Cruz eller Trump skulle vara bra kandidater i huvudvalet, de skulle bli svårvalda där. Så många kan ha velat välja en kandidat som är mer valbar.

– Man har spekulerat över om Jeb Bush eller Chris Christie skulle kunna ta den platsen. Och så blev det Marco Rubio.

Dag Blanck är förvånad över att Jeb Bush inte gått bättre hittills.

Ett annat överraskande resultat är att Donald Trump inte gick bättre än han gjorde, menar Blanck. Det var inte givet att han skulle vinna, men han ”sopar inte banan” med medtävlarna.

– I vissa områden i Iowa, exempelvis i Polk County, där Des Moines ligger, vann Rubio, och Trump kom bara trea. Man hade nog tänkt att Cruz skulle vinna på landet, vilket han gjorde, men Trump skulle gå bäst i städerna, men där har Rubio gått fram.

– Kanske är det så att även om Trump gått bra i opinionsmätningarna fullföljer inte folk detta och går och röstar på honom. Han har inte så lojala väljare.

Vad betyder det här för överraskningskandidaterna?

– För Rubio ger det en väldig skjuts. Han rycker fram bland dem som låg efter. Det blir viktigt för honom.

– För Cruz bekräftar det ställningen som ledande kandidat i kamp med Trump.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.