Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Trump i hetsig debatt med Cruz och Rubio

Foto: AFP

I högt tonläge bara två dagar efter supertisdagen möttes Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio och John Kasich i en ny tv-sänd debatt.

Även om sakfrågorna tog större plats än tidigare lyste de bakomliggande sprickorna inom partiet igenom.

DN:s korrespondent Sanna Torén Björling om hur det gick och var kandidaterna står nu.

Foto:

Den som ropar högst vinner. Eller inte?

Till publikens ljudliga bifall och missnöje talade en allt hesare Marco Rubio och Donald Trump upprepade gånger i munnen på varandra. De tystnade ofta inte förrän moderatorerna till slut lyckades bryta in. Rubio var oftare den som avbröt, i samma taktik som han använt under den senaste veckan. Det hjälpte honom dock inte på supertisdagen, och det hjälpte honom inte i debatten där han framstod som ettrig och nervös.

Läs mer: Amerikaner efter supertisdagen: Hur flyttar man till Kanada?

Analyser som Washington Post redogör för av den språkliga nivån under tidigare republikanska debatter visar att den ofta har varit lågstadielåg. Lågstadiebarn har ofta svårt att också vänta på sin tur.

Foto:

Donald Trump kommer inte undan sakfrågorna längre…

Med allt färre kvarvarande kandidater kommer Trump inte längre undan med färgstark retorik, och han pressades på flera sakfrågor: hur hans federala nedskärningar och bygget av muren mot Mexiko egentligen ska gå till; hur han ändrat sig på flera områden – som sin inställning till Hillary Clinton, och på sin syn om USA ska ta emot några flyktingar från Syrien.

Trump försökte vända åsiktbytena till sin fördel: ”man måste vara flexibel” och ”det är klart att man måste förhandla, utan givande och tagande kommer man ingenstans”. Många av Trumps anhängare framhåller hans bakgrund som affärsman och litar på hans förhandlingsförmåga. Det är tveksamt om de vänder honom ryggen nu – pragmatism är inte nödvändigtvis något dåligt.

Donald Trump är också betydligt skickligare debattör i dag än han var i augusti. Han låter sig inte stressas lika lätt, höjer inte tonläget lika snabbt och far inte längre ut med samma smädesord gentemot meddebattörer och moderatorer.

Foto:

… men den fysiska kroppen har alltjämt plats i debatten.

Förolämpningarna om andras utseende har haglat under hela den republikanska kampanjen och har handlat om till exempel hår, blod, kroppslängd, kläder, skor och svett. Och de är fortfarande där. Marco Rubios insinuationer om att Donald Trump skulle ha små händer från tidigare i veckan återupprepades, varpå Trump bedyrade att hans händer är stora och bra – och mer än så: ”Han sa att om de är små, måste också något annat vara litet?” Det behöver ingen dock bekymra sig om, garanterade Trump, med underförstådd hänvisning till en annan kroppsdel.

Foto:

Ted Cruz var överlägsen Marco Rubio, och ingen bryr sig längre om John Kasich.

Ted Cruz, som i dag har dubbelt så många delegater som Marco Rubio, var lugn och inväntande och attackerade Trump med fakta och envishet.

Han riktade sig huvudsakligen mot publiken (och kameran) och visade att han är debattvan, påläst och säker, ibland på andra sidan gränsen till det överlägsna: ”Avbryt inte, Donald, andas, andas, andas. Jag vet att det är svårt, men du kan göra det - andas!” Cruz argumenterar för att han är mer pålitlig än Trump, och den tydligast konservativa kandidaten.

Cruz riktade sig nästan helt mot Trump, som han uppmanade att offentliggöra de ljudupptagningar som gjorts av ett möte mellan Trump och ledarredaktionen på The New York Times där Trump enligt medieuppgifter ska ha spelat ned sina förslag på immigrationsområdet (Trump sa nej). Han misstänkliggjorde Trump för att 2008 ha gett stöd till Hillary Clinton, ”tio gånger har du skrivit ut en check till henne!” (Trump sa att det var ett affärsmässigt beslut, ”jag stöder en massa människor.”)

Det är tydligt att Rubio framstår som den svagare av de bägge senatorerna. Han har ett osäkert kroppsspråk och lyckades inte prata alls om sina egna förslag. Att han inte heller attackeras tyder på att han inte av de andra anses vara något större hot – och borta är den tidigare så giftiga tonen mellan Rubio och Cruz.

Med Ben Carson borta från scenen har John Kasich intagit jumobplatsen, och det märktes. Han var på gott humör, försökte framstå som den schystaste och vettigste människan på scenen - men ignorerades i hög grad av övriga kandidater.

Foto:

… Megyn Kelly då?

Efter den första debatten i augusti var Donald Trump så arg på Fox News-journalisten Megyn Kelly att han ordalag påstod att hon var blodtörstig och i förolämpande ordalag anspelade på hennes menstruation. När Kelly modererade nästa Fox-debatt i januari bojkottade Trump evenemanget. Han valde också bort ett event hon ledde i förra veckan. Nu möttes de båda igen, med artighet och ett ömsesidigt skämtsamt erkännande av tidigare kontroverser.

Kanske är just den stridsyxan nedgrävd.

Och nu då?

Donald Trumps ledning efter supertisdagens primärval har ökat nervositeten och aktiviteten bland tongivande republikaner. På onsdagen och torsdagen höjdes insatserna mot populisten Trump, med upprop, uttalanden och desperata planer på separata, nya partier.

Någon gemensam front mot Trump finns dock inte inom partiet, och fanns inte heller på debattscenen. Ingen av de tre övriga kandidater som återstår tycks ännu beredd att lämna fältet.

På lördag röstar invånarna i Kansas, Kentucky, Louisiana och Maine, men störst fokus ligger på den 15 mars då de folkrika delstaterna Florida och Ohio röstar. Fram till dess står fortfarande mycket på spel.

Donald Trump ligger väl till i opinionsundersökningarna och vilken effekt partietablissemangets attacker mot honom får återstår att se. Det är inte alls säkert att Trumps anhängare bryr sig det minsta om vad dessa republikaner tycker – tvärtom är det ofta i protest mot dem som de stöder Trump.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.