Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Trump och Clinton supertisdagens vinnare

01:07. DN:s USA-korrespondent Sanna Björling sammanfattar supertisdagens valresultat och vad som händer efter denna dag.

Austin. Donald Trump drar ifrån övriga kandidater och gör storsegrar i supertisdagens primärval.

Samtidigt fortsätter konkurrensen mellan Ted Cruz och Marco Rubio, som vann sin första delstat men misslyckades med att ena de republikanska väljarna mot Trump.

Trots att Bernie Sanders lyckades vinna fyra delstater, ligger Hillary Clinton långt före.

Med vinster i minst sex delstater tog Donald Trump hem flera segrar i supertisdagens viktiga, republikanska primärval. Ted Cruz vann i sin hemstat Texas, en nyckelseger för honom, och i Oklahoma. Marco Rubio vann i Minnesota, en viktig första delstat.

Innan alla röster var räknade hade Trump säkrat vinster i Alabama, Georgia, Massachusetts, Tennesse, Virginia och Arkansas, och när han introducerades inför ett valvaketal i Palm Beach, Florida, av den förra presidentkandidaten Chris Christie var det som den ”starka, djärva, tuffa, bestämda ledare” som USA behöver som sin nästa president.

Efter ett segertal tog Trump emot frågor av journalister, och svarade på frågan om han inte splittrar partiet:

– Jag enar det, jag kommer att gå emot en enda person och det är Hillary Clinton. Vårt parti har blivit mycket större och det växer. I de delstater där jag har vunnit har vi blivit fler – och vi har blivit ett mer inkluderande parti, och mer enande, och jag tror att vi kommer att vinna valet i november.

Trump kallade också Rubio för ”kvällens stora förlorare”, dock innan det stod klart att Rubio vunnit Minnesota.

Ted Cruz uppmanade också övriga kandidaterna – Rubio, John Kasich och Ben Carson – att lämna fältet för honom, i kampen mot Trump. Rubio väntas inte göra det; inga svar från Kasich och Carson-kampanjerna kom under kvällen.

På den demokratiska sidan fick Hillary Clinton som väntat stöd av väljarna i sydstaterna och hon vann med trygg marginal i Georgia, Arkansas, Alabama, Tennesse, Texas och Virginia. Med liten marginal vann hon också Massachusetts.

– Nu tar vi den här kampanjen vidare mot presidentskapet, och jag kommer att kämpa för varje röst, sa Hillary Clinton vid ett framträdande i Miami, Florida.

Bernie Sanders vann med över 60 procentenheter i sin egen hemstat Vermont, i Colorado och Oklahoma och Minnesota. Sanders får svårt att i praktiken slå Hillary Clinton, men han har inga tankar på att lämna kampanjen. Genom rekordmånga mindre donationer har han också en välfylld kampanjkassa med över 42 miljoner dollar.

Supertisdagen är avgörande i processen mot nomineringen, med nära tredjedel av demokraternas delegater på spel och nära hälften av republikanernas. Flera delstater rapporterade ett stort valdeltagande. Resultatet från tisdagen har inte strypt andra kandidaters möjligheter, men Clinton och Trump framstår som stora favoriter. Inom de närmaste två veckorna kommer vad som nu skissats ut få tydliga konturer, och efter den 15 mars, med primärval i bland annat Florida och Ohio, bör bilden vara tydligare.

Platsen för Trump och Clintons valvakor visar också var nästa fokus ligger: Florida.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.