Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Trump och Sanders vann i New Hampshire

Manchester. Hela det politiska etablissemanget fick nobben när favoriterna segrade i primärvalet i New Hampshire. Fastighetsmagnaten Donald Trump och socialisten Bernie Sanders vann stort, i ett val med rekordstort deltagande.

I en tät klunga långt efter Donald Trump ligger fyra andra republikaner, utan tydlig ledare.

Hillary Clinton förlorade med mer än 20 procentenheter.

Donald Trump visade att en affärsman och mediepersonlighet utan någon som helst politisk erfarenhet på mindre än åtta månader kan vinna ett primärval i New Hampshire. Något liknande har aldrig hänt tidigare.

– We are going to make America great again! Inledde Donald Trump sitt segertal.

– Och vi ska göra det på det gammalmodiga sättet, vi ska slå Kina och Mexiko och alla de där länderna som försöker ta våra pengar från oss hela tiden, det ska inte hända igen.

Publiken skanderade ”USA! USA!”

– Jag kommer att bli den största president som Gud någonsin skapat!

Foto: David Goldman/APFoto: David Goldman/AP

Tror ni förresten, sa Trump, att det hade varit så många människor här om arbetslösheten hade varit fem procent, som de påstår? Vi ska fixa jobben! Vi kommer att börja vinna igen, ni kommer att bli så lyckliga, vi ska göra Amerika stort igen och jag älskar er, jag älskar New Hampshire och nu åker vi till South Carolina!

Läs mer: ”Trumps högerpopulism har blivit mainstream”

Innan alla röster räknats verkade det som om stödet för Donald Trump var mer än dubbelt så stort som för tvåan, John Kasich på 16 procent. Kasich följdes av Ted Cruz, Jeb Bush (som för första gången under sin kampanj gjorde en habil prestation), Marco Rubio, samtliga med 11 eller 12 procent, Chris Christie på 9, Carly Fiorina på 4 procent och Ben Carson på 2; de tre sistnämnda anses få svårt att motivera fortsatt kampanjande.

Framgången för Ohios guvernör följer på ett noggrant fotarbete i New Hampshire, en delstat som han länge siktat in sig på och där de konservativa väljarna står mindre långt högerut än i Iowa.

Kasich har hållit 106 valmöten runt om i delstaten och tyckt om det: ”valmöten har alltid varit zen för mig”, sa han i en intervju på tisdagen. Efter en märkbart god debattprestation i lördags steg intresset för honom.

Motsvarande famlande i lördagens debatt för Marco Rubio skadade honom tydligt och han misslyckades med att bli den kandidat som enkelt kunde samla de väljare som tar avstånd från populisten Donald Trump. För Ted Cruz, som vann Iowas nomineringsmöten, var New Hampshire aldrig en delstat han räknade med att ta hem och ett resultat på runt tolv procent, som han hade innan alla röster räknats, är helt acceptabelt för honom. Väljarna här är långt mindre religiösa än i Iowa (New Hampshire är USA:s näst minst religiösa delstat) och Ted Cruz har sina mest lojala supportrar i den kristna, moralkonservativa högern. Han spås ha större chanser i South Carolina, där republikanerna håller sitt nästa primärval den 20 februari.

Fortfarande finns alltså en klunga av kandidater efter Donald Trump, utan klar ledare. Det är positivt för Trump, som leder nationella opinionsmätningar och är ohotad på toppen.

När Donald Trump misslyckades med att vinna Iowa drog ledande konservativa och den republikanska partiledningen en lättnadens suck – kanske fanns hopp om att stoppa den grova, svårtyglade men omåttligt populäre Trump. Nu har läget vänt igen: Donald Trumps framgångar är på riktigt, och han har möjlighet att ta hem nomineringen, om inget oväntat händer eller drastiskt görs innan sommaren.

Dit hör en eventuell kandidatur av New Yorks förre borgmästare, affärsmannen, medieägaren och miljardären Michael Bloomberg. Han uppges överväga att ställa upp om Donald Trumps framgångar håller i sig, och om Hillary Clintons kampanj imploderar.

Läs mer: ”Siffrorna är djupt oroväckande för Hillary Clinton”

Dit är det ännu en bit, men förlusten mot Bernie Sanders är ett mycket hårt slag. Långt innan rösträkningen var klar ringde Hillary Clinton till Sanders och gratulerade honom till segern.

Foto: AFPVisserligen var Bernie Sanders stora vinst väntad, men Clintonkampanjen låg i intensivt in i det sista för att minska glappet till socialisten från Vermont. Det lyckades inte. Hans marginal hamnade på närmare 20 procentenheter, ungefär i linje med opinionsundersökningarna.

Inför en lycklig supporterskara tackade Sanders sina tusentals volontärer, med hustrun Jane vid sin sida.

– Jag vill också tacka Hillary Clinton och jag hoppas att vi under de kommande veckorna kan fortsätta driva sakfrågefokuserade kampanjer - och engagera allt fler människor i den politiska processen. Jag hoppas att vi inom några månader kan ena oss i partiet, för det högerinriktade republikanska partiet ska inte tillåtas ta Vita huset. Folket i New Hampshire har sänt ett tydligt budskap till det politiska och ekonomiska etablissemanget, och förresten också till medie-etablissemanget – och vad folk här har sagt är att det är försent för samma gamla etablissemangspolitik. Folket vill ha verklig förändring!

Sanders sa att han var överväldigad och djupt rörd över de mer än 3,7 miljoner individuella kampanjbidrag han har fått, fler än någon annan politisk kampanj någonsin. Han uppmanade också alla till att ge bidrag på några dollar för sin fortsatta kampanj – ”det är vår insamling, pretty quick!” Han betonade varje ord och möttes av jubel när han sa ”vad vår kampanj handlar om är att tänka stort, inte litet” – och ”när vi tar oss till Vita Huset …”

– Tack New Hampshire, nu drar vi vidare till Nevada, South Carolina och vidare!

Också Hillary Clinton höll ett starkt känslomässigt tal innan hon lämnade New Hampshire sent på tisdagskvällen amerikansk tid:

– Jag kommer att fortsätta slåss för varje röst i varje stat. Folk har alla skäl att vara arga – men de är också hungriga efter lösningar – vad ska vi göra åt våra problem? Jag tror att jag är den som bäst kan skapa förändring. Ni har hört mycket under den här kampanjen. Både Bernie Sanders och jag vill ta bort pengarna ur politiken. ”Citizens united”, ett av de värst Högsta domstolsbesluten, hade sin grund i en attack på mig och min kampanj, och ni kommer inte att se någon som slåss hårdare mot den lagen än jag. Jag kommer att slåss mot Wall Street och jag vet hur man gör det. … Det verkliga loppet här handlar om hur vi skapar en framtid – med tillväxt och rättvisa. … Jag vet att jag har jobb att göra - särskilt hos de unga - men även om de inte stöder mig nu, så stöder jag dem.

Foto: AFPFoto: Win McNamee/AFP

Hillary Clinton vann i Iowa med en hårsmån och har tagits på sängen av styrkan hos Sanders supporterskara, inte minst bland ungdomar. Medieuppgifter gör gällande att hon kan komma att göra en snar ommöblering inom sin kampanjorganisation, för att bättre hantera det nya, mer utsatta läget.

Bernie Sanders framgångar betyder att han på allvar är en kandidat att räkna med - också på nationell nivå. Han planerar nu för en intensiv ansträngning i sydstaterna för att knapra på Clintons övertag bland minoriteter. För honom gäller det nu att så fort som möjligt övertyga väljare på platser och i grupper där han ännu inte är så välkänd - och för Hillary Clinton handlar det om att värja sig emot de försöken. Inget övertag är ointagligt.

Valåret har med sina ovanliga kandidater och livliga debatt ådragit sig enorm uppmärksamhet - och aktivitet. Precis som i Iowa var valdeltagandet i New Hampshire rekordhögt. Till skillnad från Iowas mer speciella nomineringsmöten röstar man primärvalen på konventionellt, hemligt sätt i lokaler som håller öppet hela dagen. På flera håll hade man problem med att svälja antalet väljare.

Över 40 procent av väljarna i New Hampshire är partilösa; röstberättigade behöver inte som på många andra håll ange partitillhörighet när de registrerar sig. Vid den vallokal som DN besökte tidigare på dagen – den största i delstaten - ringlade köerna, och valarbetarna var oroliga att parkeringsproblemen skulle skrämma bort väljare. Vid stängningsdags var kön fortfarande lång, men alla som stod i kö vid stängningsdags fick rösta.

Live: Primärvalet i New Hampshire

Flera av de väljare som kom ut berättade för DN att de bestämt sig först i valbåset – andra för ett halvår sedan. Undersökningar visade att många obestämda till slut valde någon av de mer moderata republikanerna – medan Trumpsupportrarna bestämt sig för längesen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.