Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Trump om Obama: Den sämsta presidenten i vårt lands historia

Donald Trump kallar Barack Obama för landets kanske sämsta president i historia.
Donald Trump kallar Barack Obama för landets kanske sämsta president i historia. Foto: AFP

Ordkriget trappas upp. Donald Trump ger svar på tal efter president Obamas kritik mot hans lämplighet som landets ledare. I en intervju med tv-kanalen Fox News kallar han Obama för ”den sämsta presidenten, kanske i vårt lands historia”.

Donald Trump har varit i skottlinjen – och fått se sin stjärna dala – efter att ha uttryckt sig nedsättande till föräldrarna till den stupade muslimska soldaten Humayun Khan i samband med demokraternas konvent i förra veckan.

På en presskonferens i Vita huset på tisdagen sällade sig även USA:s president till kritikerna mot Trump och kallade honom såväl olämplig som bedrövligt illa förberedd att överta ledarposten.

– Den republikanska kandidaten är olämplig som president, vilket han bevisar om och om igen, sade Obama på pressträffen.

Foto: Pablo Martinez / APObama ifrågasatte hur ledande republikaner kan fortsätta stöda Trump. Foto: Pablo Martinez / AP

Uttalandet väckte förvåning eftersom sittande presidenter vanligtvis inte brukar blanda sig i en pågående valrörelse eller kritisera en potentiell efterträdare. Men Obama skrädde inte orden inför journalisterna och ifrågasatte också hur ledande republikaner kan fortsätta att stödja Trump:

– Det här handlar inte om en situation med någon enstaka tabbe. Dagligen och vecka efter vecka rullar det på, när ni distanserar er från uttalanden han gör. Det måste komma till en punkt när ni säger: ”Det här är inte någon jag kan ställa mig bakom i kampen om posten som USA:s president – även om han utger sig för att vara medlem av mitt parti.”

Trump själv var inte sen med att slå tillbaka. I en intervju i Fox News senare på dagen sade Trump att Barack Obamas åtta år i Vita huset har varit ”en katastrof”.

– Han har varit svag och han har varit ineffektiv, sade Donald Trump till Fox News.

Han fortsatte att håna Obama för hans hantering av krisen med Ryssland över Ukraina, och ansåg sig veta mer om ”utrikespolitik än vad han [Obama] vet”. Sedan tog han till storsläggan med orden: Obama har varit ”den sämsta presidenten, kanske i vårt lands historia”.

Trump passade också på att upprepa sin kritik mot Hillary Clinton som han menar har ”destabiliserat Mellanöstern” under sin tid som utrikesminister, och ha utsatt ”sitt land för en risk” genom att använda en privat e-postserver.

Påhoppet på paret Khizr och Ghazala Khan, vars son dödades i Irak, har fördömts av många partivänner, inklusive flera av de mest tongivande – och nu börjat somliga fly till motståndarna.

Det är New Yorks representant kongressledamoten Richard Hanna som meddelar att han kommer rösta på demokraternas kandidat Hillary Clinton. Enligt Hanna var det Trumps kommentar om familjen Khan som blev den avgörande faktorn, rapporterar BBC.

Läs mer. Donald Trump
 • Hollande ”illamående” av Trump
  Frankrikes president François Hollande fördömer ”excesser” i den retorik som presidentkandidaten Donald Trump bjuder på så ymnigt inför senhöstens presidentval i USA. Hollande ogillar republikanens kampanj så djupt att han säger sig bli illamående.
 • USA-expert: Det går utför för Trump
  Donald Trump är i blåsväder efter angreppen på familjen Khan, vars son dog när han stred för USA i Irakkriget. Men tidigare händelser talar för att Trump lär ta sig vidare, tror USA-experten Dag Blanck. ”Detta borde skada honom, men det är svårt att veta med Trump”, säger han.
 • Historien om Donald Trumps väg mot makten
  I andra klass gav han sin musiklärare en blåtira. På 1970-talet stämde han staten efter rasistanklagelser. Nu kan Donald Trumps temperament ta honom hela vägen in i Vita huset. Här är historien om fastighetsmiljardärens väg mot makten.
 • Läs alla DN:s artiklar om valet i USA
  Här finner du alla artiklar samlade.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.