Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Trump ställde in kampanjtal efter kravaller

På fredagskvällen ställde Trump in ett kampanjtal här i Chicago på grund av risken för kravaller med demonstranter.

Den amerikanska demokratin visade sin mest högljudda sida här i Chicago på fredagskvällen. Flera hundra demonstranter hade lyckats ta sig in på Donald Trumps kampanjmöte på en sportarena vid University of Illinois, där de ägnade timmarna innan Trumps planerade tal åt högljudda protestrop. Trump-kampanjen ansåg att det var en säkerhetsrisk för Trump att uppträda och de bestämde sig för att ställa in talet, vilket inte har hänt tidigare under kampanjen. Trump hänvisade till samtal med Chicago-polisen, men enligt Chicago-polisen hade man inte haft några samtal med Trump om säkerhetsnivån på evenemanget.

Omkring mig inne på sportarenan fylldes läktarna av öronbedövande jubel när det blev klart att demonstranterna här hade lyckats stoppa Trumps kampanjtal. Enligt arrangörerna hade minst 1.000 personer dykt upp för att protestera mot Trump. När beskedet kom att Trump ställt in började de hoppa upp och ner på läktarna och sjunga “Vi stoppade Trump! Vi stoppade Trump!”

Precis bakom mig står en ung kille som sträcker upp båda armarna i en segergest och ropar:

– Det här är vad USA handlar om! Det här är det USA jag tror på!

Han heter Jeremy Mazur och är, likt många andra av demonstranterna, student på Univerisity of Illinois.

– Det Trump representerar har ingenting att göra med vad USA är. Han går emot alla mina ideal. Det krossar mitt hjärta varje gång jag hör honom säga något rasistiskt.

Foto: Jedidiah Brown (bilden), en 29-årig pastor på en kyrka här i södra Chicago, var en av omkring 200 personer som kommit från en grupp av Bernie Sanders-supportrar för att protestera mot Trumps presidentkampanj. Brown blev så uppspelt av beskedet att Trump ställt in sitt kampanjtal att han rusade upp på scenen och slet sönder en av Trumps kampanjskyltar. Strax därpå blev han nerbrottad av säkerhetsvakter.

– Vi var ett enormt gäng här från Bernie Sanders-kampanjen. Muslimer, judar och kristna. När jag hörde att han ställt in sitt tal blev jag så glad att jag bara sprang rakt upp på scenen och började slita sönder Trump-skyltar, säger han.

Enligt Brown hade tusentals demonstranter hört talas om evenemanget genom sociala medier. Inne på arenan fyllde de flera läktarsektioner, och utanför stod ytterligare flera hundra demonstranter som inte hade kommit in.

Läs mer: Trumps kampanj kantas av våld

Redan inför evenemanget anade man att något ovanligt kunde hända. En kö ringlade sig nästan en kilometer från sportarenan där evenemanget ägde rum, men de flesta jag pratade med i kön var unga collegestudenter som var där för att protestera. Många kom från University of Illinois och University of Chicago, de två stora universiteten här i södra Chicago. Andra kom från Bernie Sanders valkampanj, från Black Lives Matter-rörelsen och diverse progressiva organisationer.

För många av dem var det en ren provokation av Trump att arrangera ett kampanjmöte just här, i en del av Chicago som historiskt sett varit hemvist för en stor svart befolkning och en akademisk vänster som är knuten till universiteten. Vi befann oss bara fem minuters bilfärd från Barack Obamas hus.

I den långa kön in till evenemanget träffar jag ett sällskap på ett dussintal svarta studenter från universitetet, som alla är aktiva i Black Lives Matter-rörelsen, som kämpar mot diskriminering av svarta. London Gooch, en av studenterna, säger att hon känner ett djupt obehag av att vara omgiven av Trumps anhängare.

– Jag har en vit mamma och en svart pappa så jag har alltid varit medveten om rasismen som finns här i Illinois. De här människorna skrämmer mig. Det är läskigt för mig att se hatet som finns i deras ögon.

En ung man i Donald Trump-keps som går förbi oss vänder sig om till de svarta studenterna och börjar ropa: “All lives matter! All lives matter!” (Alla liv har betydelse).
Vid åtminstone tio av Trumps tidigare kampanjmöten har det utbrutit våldsamheter, enligt en sammanställning av Slate.

Trump har också fått hård kritik för att själv ha uppmuntrat till våldsamheter på sina kampanjmöten. Han har sagt att han är redo att personligen stå för juridiska kostnader om någon ställs inför rätta för att ha använt våld mot demonstranterna och han sade även att han saknar “den gamla goda tiden då man bar ut demonstranter på bår”.

I takt med denna växande kritik har dock Trump försökt byta riktning och tona ner sin retorik. Efter att fredagens kampanjtal ställeds in sade Trump i en intervju med CNN:

– Jag ville inte att någon skulle komma till skada. Jag träffade myndigheterna och vi kom fram till att det var klokast att ställa in.

För äldre Chicago-bor väckte upploppen här associationer till 1968, då det utbröt våldsamma kravaller under demokraternas partikonvent här i staden. Den här sommaren befarar många att det kan uppstå våldsamheter när republikanerna håller sitt partikonvent i Cleveland, Ohio, där man kommer att utse partiets presientkandidat.

Efter Trumps inställda kampanjmöte här träffar jag Josh Glaspie, en Trump-anhängare som står utanför arenan och håller upp en Donald Trump-skylt med sammanbiten min. Han har på sig en slips mönstrad med USA-flaggan och en röd keps med Trumps slogan, “Make America great again”.

– Jag kan inte fatta hur det här kan hända. Jag är så förbannad, säger han, medan demonstranterna omkring honom ropar “Fuck Trump! Fuck Trump!”

Glaspie tycker att det är demonstranterna som är fyllda av hat och rasism, inte Trumps anhängare. Han plockar fram en id-bricka som visar att han är krigsveteran.

– Jag var redo att dö för mitt land. 99 procent av de här demonstranterna är inte redo att dö för sitt land. Det här är bara hat och rasism. Det är det enda de har att komma med, säger han och gestikulerar ut över folkhavet som samlats utanför arenan, där ett hundratal demonstranter dröjer sig kvar efteråt för att fortsätta protesten mot Trumps kampanj.

En äldre svart man som går förbi tittar på Josh Glaspies Donald Trump-skylt och skakar på huvudet.

– Nej, nej, nej. Det här är Obamas stad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.