Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Trumps märkliga frisyr förklaras av en frisör

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: David J.

Donald Trumps fluffiga frilla är resultatet av en svårartad så kallad cowlick (ko-slick), enligt en frisör som gått till botten med presidentkandidatens mystiska och mycket hånade frisyr.

Vad är det egentligen Donald Trump har på huvudet? En tupé, en hamster, en kanin eller en bäver? Ett bildsök på ”Trump och frisyr” ger mängder av kreativa förslag där folk klippt och klistrat saker på hans skult.

Även presidentkandidatrivalen Marco Rubio gjorde sig nyligen lustig på Trumps bekostnad, när han vitsade om Trump och presidentplanet ”(H)air force one”.

Det finns också en mängd underhållande bilder på hur Trump skulle kunna se ut om han valde en annan frisyr.

Men detta är nu inte så lätt, enligt frisören Caroline Mitgang, som gjort en egen analys av hårmysteriet.

Hon konstaterar att Trump varken har tupé eller ”overcomb” – att han kammar över flinten – och att han troligen inte heller gjort hårtransplantationer.

Han brukar också med emfas hävda att håret är hans eget.

Det finns naturliga förklaringar till att Trump använt samma frisyr hela livet, om än med mindre mängder av hårspray och kycklinggul färg.

(Det senare är egentligen det enda som man kan lägga honom till last, menar Mitgang.)

Det handlar om att hantera effekterna av en svårartad så kallad cowlick, att hårsäckarna på ett område på hjässan skiljer ut sig genom att alla pekar åt samma håll. Det får håret att lägga sig som om en ko slickat där. I det här fallet pekar det framåt.

I Sverige säger man helt enkelt virvel, eller ”tjusarlock”.

Trump hanterar problemet genom att låta håret växa ut långt, vika det bakåt över huvudet och fixera det med ”ozondödande mängder av hårspray”, som någon uttrycker det.

Alternativet skulle vara en så kallad Caesar-frisyr, med kort framåtkammad lugg, lite åt pottfrisyrshållet. Men det kanske inte skulle fungera så bra i styrelserummen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.