Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Trumps universitet anklagas för svindleri

Donald Trump vid en presskonferens för Trump University 2005.
Donald Trump vid en presskonferens för Trump University 2005. Foto: Bebeto Matthews/AP

En domstol i New York återupptog på tisdagen rättsprocessen mot ett universitet som ägs av den republikanske presidentaspiranten Donald Trump. Skolan har gjort sig skyldig till svindleri, enligt åklagaren.

Trump University, som 2010 bytte namn till Trump Entrepreneur Initiative, anklagas för att ha misslett studenter att betala för utbildningsprogram på vad de – felaktigt – trodde vara ett auktoriserat universitet.

Skolan ska även ha lurat studenter att betala för dyrare kurser än de först tänkt genom att annonsera ut billiga kurser som sedan inte gått att komma in på.

Åklagaren påstår också att universitetet vilselett studenterna genom att hävda att Donald Trump personligen valt ut lärare.

Donald Trump, som åklagaren hävdar har ett betydande inflytande över hur universitetet styrs, varnades redan 2005 för att hans företag bröt mot USA:s utbildningslagar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.