Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Upp till bevis för Rubio

Marco Rubio med supporters i South Carolina på fredagen.
Marco Rubio med supporters i South Carolina på fredagen. Foto: Jim Watson/AFP

Washington. Tonen väntas vara hård när Republikanerna möts i kvällens debatt inför primärvalet i South Carolina. På den demokratiska sidan kan Hillary Clintons förlust i New Hampshire mildras kraftigt på grund av fördelningen av delegater.

Sex republikanska kandidater återstår sedan Chris Christie och Carly Fiorina lagt ned sina kampanjer efter dåliga resultat i New Hampshire. Inför South Carolina hårdnar kampen både i fråga om donatorers och om väljares gunst.

Om Donald Trump tycks spela i en egen liga, handlar det för John Kasich, Jeb Bush och Marco Rubio om en balansgång mellan att särskilja sig i budskap och ton utan att stöta sig med väljare som de i slutänden behöver. Rubio har lovat att hans dåliga prestation under förra debatten inte ska upprepas: Nu är det upp till bevis.

På den demokratiska sidan gjorde Hillary Clinton en stark prestation i en debatt mot Bernie Sanders i tisdags. För Clinton är fiaskot i New Hampshire inte lika katastrofalt som väljarstödet antytt. Primärvalen handlar om att knapra delegaters stöd inför partikonventet i juli.

Efter New Hampshire, då hon fick 38 procent av rösterna mot Bernie Sanders 60, tog hon nio delegater, mot Sanders 15. Men till dem läggs ett antal ”superdelegater”, ofta centralt placerade demokrater som på förhand har gett en av kandidaterna sitt stöd.

Av de åtta på spel i New Hampshire har Clinton stöd av sex (två har ännu inte bestämt sig). Därmed ligger Sanders och Clinton lika: 15–15. Superdelegaterna har möjlighet att byta fot före konventet. En liknande utveckling i flera delstater kan bli avgörande för henne.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.