Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

”Upplyftande att debatten stundtals blir ett sömnpiller”

Clinton och Sanders under debatten.
Clinton och Sanders under debatten. Foto: Carlos Osorio/AP

Kommentar. Natt och dag: om debatterna mellan de republikanska kandidaterna domineras av smaskiga förolämpningar, är de demokratiska torrare tillställningar där sakfrågepolitiken står i fokus.

Washington. Tiden rinner ut för Bernie Sanders. Trots segrar i primär- och nomineringsvalen i Nebraska, Kansas och Maine i helgen, ligger socialisten Sanders långt efter Hillary Clinton i fråga om samlade delegater.

När en rad stora folkrika delstater går till val den 15 mars (bland dem Florida, Ohio och Illinois) är det sannolikt sista chansen för Sanders att behålla trovärdighet i sin kampanj. Innan dess äger primärval rum bland annat i Michigan, där 147 delegater står på spel på tisdag. Clinton leder enligt opinionsmätningarna med mellan 11 och 28 procentenheter.

Inför det möttes de båda demokratiska kandidaterna just här, i en tv-sänd debatt på orten Flint under natten till måndagen svensk tid.

Kvällen präglades betydligt mer än tidigare debatter av de lokala förhållandena på platsen:

Genom bilindustrinavet Detroit, som gick omkull i kölvattnet av finanskrisen 2008, är arbetsmarknad och handelsfrågor centrala. Genom en stor afroamerikansk befolkning framför allt i Detroit är frågor om rasism, diskriminering och kriminalvårdssystem viktiga.

En masskjutning i Kalamazoo i februari med sex dödsoffer har aktualiserat vapenlagarna.

Överskuggande i debatten var också en miljökatastrof just i Flint, som i år förklarats som katastroftillstånd på lokal, regional och nationell nivå. Den handlar om blyförgiftat vatten som har drabbat befolkningen, varav en stor andel är afroamerikaner och upp till 12.000 barn. Skandalen har lett till nio stämningar och krav på guvernören Rick Snyders avgång. Både Clinton och Sanders har tidigare besökt Flint och gett sitt stöd till de som utkräver ansvar och krafttag.

Men mest anmärkningsvärt i de demokratiska debatterna är vad de inte är, nämligen tillställningar där förnedrande invektiv, hånfullhet och smutskastning helt dominerar. Till skillnad från de republikanska debatterna ser vi här – trots att tonen mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders har blivit giftigare - en debatt om sakfrågor som är så detaljerad att den stundtals blir ett sömnpiller.

Det är ändå upplyftande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.