Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Väljare övertalades in i det sista

Uppslutningen i en vallokal i en skola i västra Des Moines är stor – på den republikanska sidan har den lokala funktionären aldrig sett så många deltagare.

Inte heller hos Demokraterna finns sittplatser till alla.

Klockan 19 lokal tid stänger dörren och valproceduren är i gång: flera hundra personer från området har samlats här. De som kommer ett par minuter försent nekas att rösta, men de får komma in som observatörer.

Medierna är välkomna in så länge de inte stör förfarandet.

Om ett par timmar ska snöovädret dra in över Iowa. Det verkar inte ha påverkat uppslutningen. Registreringsformulären har tagit slut, så folk anmäler sig på lösa lappar.

Demokrater samlas i vad som troligen används som kafeteria eller uppehållsrum – republikanerna i gymnastiksalen. Deras röster hörs genom väggarna. Medhavda barn tultar runt längs väggarna, äldre får dela på de bänkar som finns. En partifunktionär förmedlar instruktioner i en megafon.

– Är det inte passande för det här valet att jag står här och försöker överrösta dem där inne! säger den kille i mössa som har tagit på sig rollen att tala för Bernie Sanders, med klar, hög röst, ”nej, jag behöver ingen mikrofon”.

Han ger en snabbversion av socialisten Bernie Sanders valtal, om ekonomisk rättvisa, sjukvård för alla och gratis college.

Deltagarna placeras i olika grupper efter kandidat – eller ”obestämd” - och räknas.

För Demokraterna kommer sex delstatsdelegater att fördelas från just den här valkretsen, enligt ett komplicerat beräkningssystem. Den grupp som består av färre än 15 procent av deltagarna i ett caucus upplöses och deltagarna får välja en ny grupp – eller att avstå. De som ännu inte har bestämt sig utsätts för övertalningsförsök.

Martin O’Malley, den tredje demokratiska kandidaten, har i mätningarna tre, fyra procent, men en aktiv talesperson i skolan i Des Moines:

– Vi har kakor vid vårt bord! avslutar han skämtsamt sitt locktal för sin favorit.

Den enorma uppmärksamheten kring valet i år – och med kandidater som Donald Trump och Bernie Sanders – drar enligt rapporterna stora skaror till vallokaler över hela Iowa.

– Huge. Enormt! Jag har aldrig sett så mycket folk, säger partifunktionären hos Republikanerna strax innan de börjar i gympasalen.

Där får talespersonerna max tre minuter på sig att tala för sin ta sina respektive kandidater, därefter skriver deltagarna sitt val på en lapp som de lägger i en låda - och går hem. Det är en enklare process än hos Demokraterna. Där väntar man efter en första genomräkning, och sedan räknas man igen. Några personer byter grupp. I en första vändan går sju till Sanders. Några väljer Clinton. Ingen till O’Malley. Proceduren upprepas, om och om, till dess att ett resultat nåtts.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.