Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

USA-valet

Viktigaste punkterna från debatten mellan Clinton och Sanders

Foto: AFP

I skarpa meningsutbyten möttes Bernie Sanders och Hillary Clinton under natten till fredagen i en intensiv tv-sänd debatt, den första efter Iowa. Inför primärvalet i New Hampshire på tisdag låg tydligt fokus på skillnaderna mellan dem. DN redogör för de viktigaste punkterna från debatten.

Så vem är mest progressiv?

Bernie Sanders, som enligt opinionsmätningarna leder stort i New Hampshire, anklagade häromdagen Hillary Clinton för att inte vara progressiv, eftersom hon under en tidigare debatt placerat sig själv i mitten. Frågan har växt till ett begreppskrig om vad ”progressiv” betyder, där Sanders menar att ingen progressiv samtidigt kan ha kopplingar till Wall Street.

Clinton slog nu tillbaka mot vad hon kallade insinuationer om att hon låtit sig köpas genom sina höga talararvoden bland annat från investmentbanken Goldman Sachs: ”Nu räcker det, enough is enough! Ut med språket, säg vad du menar!”

När hon kallade hans attacker för ”listigt förtal” protesterade dock publiken.

 


 

Wall Street, pengarna och finansbranschen fick stort utrymme.

Foto: För Sanders är striden mot den ekonomiska makten, ”vi har en riggad ekonomi”, och lobbyisternas pengar ett nyckelområde. Hela hans kampanj vilar på smådonationer av i dag mer än 3,5 miljoner individer. Han är fullständigt bekväm med att debattera finansbranschen, men Hillary Clinton gick ut hårt för att övertyga väljarna om att hon inte har något att dölja i sina avsikter att skydda amerikanerna mot Wall Street. Det är inte första gången de har tävlat i vems förslag för att tukta ”Wall Street” som är tuffast.

 


 

För väljarna handlar det om ideologi, energi - och valbarhet.

Ett stort antal väljare i New Hampshire har ännu inte bestämt sig. Bernie Sanders vill ha en radikal omläggning av politiken i USA, Hillary Clinton vill bygga vidare på Obamaadministrationens politik. Sanders menar att hans förslag egentligen inte är så märkvärdiga, ”alla andra jämförbara länder har allmän sjukförsäkring”, hon menar att hans politik är ogenomförbar i den politiska miljö som finns i USA.

Clinton har en fördel av att vara en prövad politiker och hävdar att hon har större möjlighet att genomföra sin politik. Sanders hävdar att det engagemang hans kampanj väcker kan leda till ett avgörande och högt valdeltagande, ”och en demokrat inte bara i Vita huset, utan också i senaten och på guvernörspositioner på många håll”.

Hon menar att ingen är granskad som hon, och att hon vet hur det är att hantera sofistikerad smutskastning.

 


 

Ibland är åsiktsskillnaderna en fråga om art, inte om grad.

Foto: Det handlar till exempel om dödsstraffet. Hillary Clinton stöder det, till exempel när det gäller terroristbrott, Bernie Sanders gör det inte:

– I en värld av så mycket våld och dödande tror jag helt enkelt inte att staten ska vara en del av dödandet, sa han.

En krympande men dock majoritet amerikaner stöder fortfarande straffet. Det är sällsynt att en presidentkandidat öppet och motsätter sig dödsstraffet.

 


 

Hillary Clinton visade åter att utrikes- och säkerhetspolitiken är hennes hemmaplan.

Bernie Sanders har uppenbara problem att matcha hennes kunskaper och lediga sätt att använda dem. Han framhärdar i att hävda att han, trots hennes överlägsna erfarenhet, har ett bättre omdöme än hon, eftersom hon röstade för Irakkriget. Hon påpekade att vad som hände 2002 inte löser problemen med Islamiska staten, och att hon som utrikesminister gett råd till president Barack Obama på en lång rad områden, inklusive Usama bin Ladin, Kina och Ryssland.

 


 

Republikanerna märktes i stort sett inte alls.

I den allra första Demokratiska debatten, som gavs i mitten av oktober, riktade sig Hillary Clinton i sina svar och repliker nästan uteslutande mot den stora motståndaren Republikanerna. Det var som om hon hade nomineringen i sin hand, och som om de demokratiska konkurrenterna var tämligen oviktiga.

Det är länge sedan. Clinton har i dag en stark motståndare i Sanders och nattens debatt handlade nästan uteslutande om skiljelinjerna mellan dem.

Avgrunden gentemot Republikanerna var en underförstådd fond.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.