Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
USA-valet

Zuckerberg försvarar Trumps enda vän i Silicon Valley

Foto: J Scott Applewhite/AP

Han har blivit miljardär på Facebook och slagit sig samman med wrestlingstjärnan Hulk Hogan. Nu stöttar han fullhjärtat Donald Trump.

Det har fått många i Silicon Valley att ta avstånd från Peter Thiel. Men Mark Zuckerberg tar honom i försvar.

Den 8 oktober publicerades videon där Donald Trump talar grovt nedsättande om kvinnor. Det blev den kanske mest omtalade skandalen i hela presidentvalskampanjen, men ett av Trumps stora fans stod på sig. Peter Thiel – entreprenör, miljardär, Silicon Valley-investerare och ledamot i Facebooks styrelse – beslutade bara dagar senare att donera 1,25 miljoner dollar till kampanjen.

Det är småpengar för Peter Thiel, vars förmögenhet uppskattas till 2,7 miljarder dollar. Men det skickade en signal om skandalerna inte tycktes ha påverkat honom det minsta, vilket gjorde honom till än mer av en outsider i Silicon Valley där republikanernas kandidat i övrigt har minimalt stöd.

Reaktionerna dröjde inte.

Sam Altman, chef för den prestigefyllda företagsinkubatorn Y Combinator där Thiel är en partner, försvarade visserligen samarbetet men medgav att donationen hade gjort deras relation ansträngd.

Andra har direkt tagit avstånd. Den tidigare vd:n för nätverkssajten Reddit Ellen Pao är en av dem. Hon driver nu Project Include som arbetar för ökad mångfald i Silicon Valleys techbolag, bland annat genom samarbete med Y Combinator.

"Vi håller med om att ingen ska få sparken för sina politiska uppfattningar, men det här handlar inte om åsikter om skattepolitik. Det här är att förespråka hat och våld", skrev hon i ett blogginlägg och gjorde klart att samarbetet med Y Combinator skulle avbrytas.

Men den som har pressats kanske hårdast är Facebooks vd Mark Zuckerberg. Peter Thiel gjorde den första större investeringen i Facebook vilket gjorde honom extremt förmögen och garanterade honom en plats i företagets styrelse. I veckan bröt han till sist tystnaden i ett inlägg riktat till Facebooks anställda.

"Vi kan inte skapa en kultur som säger sig bry sig om mångfald och sedan utesluter nästan halva landet för att de stödjer en kandidat. Det finns många anledningar att någon kan stödja Trump som inte handlar om rasism, sexism, främlingsfientlighet eller att tolerera sexuella övergrepp", skrev Mark Zuckerberg.

Det är inte första gången Peter Thiel skapar kontroverser. Tidigare i år framkom att var den hemliga finansiären bakom wrestlingstjärnan Hulk Hogan när han stämde Gawker för förtal. Han vann ett jättelikt skadestånd vilket blev slutet för Gawker. Bakgrunden var att sajten flera år tidigare hade skrivit om Peter Thiels homosexualitet utan hans medgivande.

Även den gången tog Facebook honom i försvar.

– Peter gjorde det han gjorde på egen hand, inte som styrelseledamot av Facebook. Vi kände inte till det, sa Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg på en konferens i somras.

Bland Silicon Valleys höjdare lutar så gott som alla åt Hillary Clinton, vilket avspeglas i donationerna. Enligt en uppskattning har tekniksektorn i USA donerat mindre än 300 000 dollar till Donald Trumps kampanj, medan 7,7 miljoner dollar har gått till Hillary Clintons.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.