Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/utbildningsminister-anna-ekstrom-skolplikten-ror-vi-inte/

Längst upp i det röda tegelhuset i Farsta växte Anna Ekström upp. Lägenheten var i etage och översta våningen hyrde familjen ut.
Nyheter

Utbildningsminister Anna Ekström: Skolplikten rör vi inte

Beslutet har gnagt i utbildningsminister Anna Ekström (S) hela våren. Men hon stängde inte grundskolorna. Och att slopa skolplikten har aldrig funnits på kartan.

Hon säger att det är för barnens bästa.

– Jag hade önskat att man visste mer om det här viruset, men jag vet desto mer om hur viktigt det är för barnen att gå i skolan, säger hon.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 14 Anna Ekström blev utbildningsminister 2019.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 2 av 14 ”Jag måste ta en bild till mamma”, säger utbildningsministern och knäpper några foton på sitt barndomshem i Farsta.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 3 av 14 Anna Ekströms lågstadieskola, Hästhagsskolan i Farsta, är stängd för renovering. Utbildningsministern minns den som mycket större än den är.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 4 av 14 Böckerna i hyllan bakom Anna Ekström används dagligen. För att palla upp datorn så webbkameran kommer i rätt höjd inför videomötena. I hörnet av konferensrummet sitter pressekreteraren Björn Fridén, som har fått hoppa in eftersom Ekströms ordinarie pressekreterare har haft misstänkt covid-19 i två månader.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 5 av 14 ”Att slopa skolplikten har aldrig funnits på kartan”, säger Anna Ekström.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 6 av 14 Dags för studiebesök i Gnosjö – på distans. Kaffetermosen måste finnas nära till hands, Anna Ekström dricker gärna en liter kaffe per arbetsdag. Handspriten används också flitigt, trots att mötet sker via skärm.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 7 av 14 Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) är mest uppvaktad när det blir enskilda intervjuer på barnens pressträff, men Anna Ekström får i alla fall frågor från några vuxna reportrar.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 8 av 14 Utbildningsministern kan inte lova att alla elever kan ta igen det de har missat i skolan under krisen. ”Men jag ska göra mitt bästa”, säger hon.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 9 av 14 Edith Dunér Granström, 10, grillar ministrarna på barnens pressträff.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 10 av 14 Många ”nyfikna frågor” har det blivit från Ekströms utländska ministerkollegor. Men hon tycker egentligen inte att den svenska strategin skiljer sig så mycket från grannländernas.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 11 av 14 ”Barnens bästa har verkligen kommit i första rummet”, säger Anna Ekström.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 12 av 14 Under ett körsbärsträd på Hästhagsskolans skolgård i Farsta, skolgården som Anna Ekström inte vågade korsa ensam när hon började i första klass.
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 13 av 14 ”Allt jag har gjort har lett fram till det här.”
Foto: Alexander Mahmoud
Bild 14 av 14 En alldeles vanlig skola, ”utan krusiduller”, det längtar Anna Ekström tillbaka till.
Foto: Alexander Mahmoud