Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Utbrott av mässling – smittspridning befaras på Sveriges största sjukhus

Other: Magnus Hallgren

Sex nya konstaterade fall av mässling har upptäckts i Göteborg. Sahlgrenska universitetssjukhuset har gått upp i beredskapsläge och extra personal har satts in för att undvika att smittan sprider sig vidare.

”Det kan inte uteslutas att smittspridning även kan ha skett på andra platser i Göteborgsområdet”, skriver sjukhuset i ett uttalande.

Ett fall av smittan upptäcktes tidigt, den 10 december, då en ovaccinerad person sökte vård på Östra sjukhusets akutmottagning. 

Under den senaste veckan har sex ytterligare fall konstaterats av sjukdomen, bland annat hos ett barn som sökt vård på barnakuten på Drottning Silvias barnsjukhus natten mellan 22 och 23 december, enligt nyhetsbyrån TT.

Utbrottet bekräftas av områdeschefen på sjukhuset, Ian Milson, samt att Sahlgrenska universitetssjukhus gått upp i beredskapsläge efter flera fall av mässlingen. 

– Det kan röra sig om flera hundra personer som utsatts för smittan, säger Anders Goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, till TT.

Just nu håller sjukhuset på att spåra upp flera fall då de smittade personer kan ha smittat andra, enligt ett uttalande från sjukhuset.

”I nuläget bedömer vi att nya fall av mässling kan dyka upp till och med 7 januari 2018. Det kan inte uteslutas att smittspridning även kan ha skett på andra platser i Göteborgsområdet, varför vården måste ha en ökad uppmärksamhet på mässling.”

En som fick ett samtal från sjukhuset var Merethe Braarud från Göteborg. 

– Jag var inne på akutmottagningen med min tvåårige son i lördags. Det är därför sjukhuset ringde i dag (läs måndag) och sa att det fanns en mässlingsmitta på sjukhuset, säger hon. 

Merethe Braarud berättar vidare att sjukhuset ville att båda hennes söner skulle vaccinera sig inom 72 timmar. 

– Första samtalet blev jag rädd och orolig eftersom vi inte är hemma. Men när de ringde tillbaka och förklarade att det fortfarande fanns tid för vaccinering, bara det skedde inom 72 timmar, kändes det bättre och jag är mycket lugnare nu, säger Merethe Braarud. 

Med anledning av mässlingutbrottet har sjukhuset kallat in extra vårdpersonal på sjukhusets akutmottagningar för att förhindra vidare smittspridning. Extra insatser görs också för att öka sjukhusets kapacitet för att analysera prover.

Sjukhuset uppger också att alla som kan ha utsatts har identifierats och kontaktas.

I mars i år var det flera personer i norra och nordvästra Stockholm som hade smittats av mässlingen. 

Sjukdomen är ovanlig i Sverige då de allra flesta vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder. 

Läs mer: ”Alltför många barn är ovaccinerade”

 

Så vet du om du har smittats

Mässlingen är en smittsam virussjukdom. 

En smittad person får feber, torrhosta, ögonirritation, huvudvärk och utslag i munslemhinnan. Efter tre, fyra dagar får man utslag - som ser ut som röda småprickar - som debuterar i ansiktet för att sedan sprida sig mot bål och andra kroppsdelar. 

Tidiga fall av mässling kan misstas för influensa eftersom utslagen kommer först efter några dagar. 

Mässlingvirus är luftburet och mycket smittsamt. Därför ska personer med misstänkt mässling inte sitta i väntrummet. De ska i första hand ringa 1177 innan de söker vård.

Riskgruppen är barn under 18 månader och vuxna som inte har vaccinerats mot virussjukdomen eller om man bara fått en dos vaccin. Samt om man inte har haft mässlingen tidigare.

Källa: Västra Götalandsregionen. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.