Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/utred-svenskt-natomedlemskap/

NYHETER

”Utred svenskt Natomedlemskap”

Ett svenskt Natomedlemskap bör utredas, helst tillsammans med Finland. Det anser regeringens utredare Tomas Bertelman. Men förslaget från utredningen som tillsattes under den förra regeringen får tummen ner av försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Vad gäller Nato så har vi tydligt markerat att det inte är aktuellt. Vi kommer inte att ta initiativ till någon Natoutredning, säger Peter Hultqvist till TT.

Innan han blev minister var han med om att tillsätta utredningen. Den beställdes i fjol av försvarsberedningen där alla åtta riksdagspartier ingår. Uppdraget till den tidigare Moskvaambassadören Tomas Bertelman gavs av förra försvarsministern Karin Enström (M).

– Men jag har inte påverkats av varken den gamla eller nuvarande regeringen, sade Bertelman när utredningen presenterades på onsdagen.

Hans slutsats är att Sverige skulle genom ett Natomedlemskap ”otvivelaktigt bli en tyngre och mer inflytelserik säkerhetspolitisk aktör”. Utredningen tar dock inte ställning i frågan om ett medlemskap är rätt väg att gå.

Den erfarne diplomaten Bertelman skämtade om det svenska så kallade enveckasförsvaret när han presenterade utredningen i Stockholm på onsdagseftermiddagen.

– I Bryssel säger man: ”En hel vecka. På egen hand? Det var inte dåligt!”

Men undertonen i utredningen är i högsta grad allvarlig. Det nedrustade svenska försvaret har stora brister och en återgång till det gamla resursslukande försvaret är inget alternativ, menar utredaren.

– Ett Nato-medlemskap skulle göra vår solidaritet med andra länder trovärdig. Det är det inte nu, säger Bertelman.

Utredningen har inte behandlat Rysslands möjliga reaktion och effekten för suveräniteten. Det skulle vara givna ämnen för en särskild Nato-utredning, anser Bertelman.

Utredningen menar att förutsättningarna för den svenska alliansfriheten förändrats efter det kalla krigets slut. Situationen har dramatiskt förändrats av Rysslands ändrade säkerhetspolitiska agerande med händelserna i Ukraina med annekteringen av Krimhalvön som tydligast exempel.

En Natoutredning skulle – på samma sätt som inför det svenska EU-medlemskapet för 20 år sedan – belysa för- och nackdelar, anser utredningen. ”Det vore en fördel om en sådan utredning kunde göras tillsammans med Finland”, står det att läsa slutsatserna.

– Eftersom vi har så mycket gemensamt med Finland vore det en fördel om en sådan utredning kunde göras gemensamt, säger han.

Så sent som i måndags kväll föreslog den finske statsministern Alexander Stubb att Natofrågan skulle utredas. Statsminister Stefan Löfven sade att något svenskt Nato-medlemskap inte var aktuellt.

Den åsikten upprepade försvarsminister Peter Hultqvist på onsdagen sedan han tagit emot utredningen. Han betonar i stället att samarbete med andra länder, som de nordiska, de baltiska och inom EU samt med Nato inom Partnerskap för fred, att fortsätta.
Han vill inte kommentera enskildheter i rapporten innan den analyserats.

Ett huvudargument mot ett svenskt medlemskap är att det saknas stöd i folkopinionen. Men i en ny opinionsmätning från Novus som TV4 publicerade på onsdagen säger 37 procent ja till ett svenskt medlemskap, medan 36 procent tycker att Sverige även i fortsättningen ska stå utanför den västliga försvarsalliansen. Undersökningen gjordes efter förra veckas ubåtsincident i Stockholms skärgård.

Men den opinionsmätningen ändrar ingenting, enligt försvarsministern.

– Säkerhetspolitiken och samarbete med andra länder ska bygga på stabilitet och långsiktighet och inte några tvära kast. Vi är inte beredda att vidta några åtgärder utifrån opinionsmätningar, säger Peter Hultqvist.