Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Vad hände var och när i hästköttskandalen?

Så här har skandalen med felmärkt hästkött rullats upp land för land.

Irland
Här börjar skandalen rullas upp den 16 januari. Det irländska livsmedelsverket meddelar att DNA från häst har påträffats i hamburgare som säljs av en rad livsmedelskedjor. De kommer från tre olika leverantörer. Den 31 januari konstaterar Burger King i Irland att kedjans hamburgare innehåller hästkött. Den 4 februari visar sig ytterligare en av landets köttgrossister ha levererat hästkött.

Storbritannien
Ett köttföretag i Nordirland påträffar den 5 februari 80 procent hästkött i sin ”nötfärs”. Två dagar senare uppmanar myndigheterna alla livsmedelsföretag att analysera sina köttprodukter. Detta sedan kötthalten i Findus lasagne visat sig vara upp till 100 procent häst. Den 12 februari gör brittiska Livsmedelsverket razzior mot två engelska slakterier. Tre personer grips därefter för misstänkt inblandning i hästskandalen. Polisen försöker spåra sex hästkroppar innehållande medicin som kan ha forslats till Frankrike och omvandlats till mat. Medicinen kan vara hälsofarlig för människor. Den 20 februari meddelar myndigheterna att även buljongtärningar, kebabkött och godis ska testas för förekomst av hästkött.

Frankrike
Franska leverantören Comigel erkänner att man inte kan vara säker att de levt upp till beställaren Findus kravspecifikationer. Efter att en polisutredning inletts i Storbritannien eftersöks sex hästkroppar, tidigare behandlade med medicin, som kan ha importerats från Storbritannien och hamnat i livsmedelsproduktionen. Köttleverantören Spanghero pekas ut av regeringen som ansvarig. Den 19 februari återkallar Nestlé ett antal färdigrätter.

Sverige
Den 7 februari står det klart att även Findus lasagne i Sverige innehåller hästkött, upp till 100 procent av kötthalten. 20.000 enportionsförpackningar har återkallats redan tre dagar tidigare.
Livsmedelsverket meddelar två dagar senare DN att man kommer att anmäla Findus för brott mot livsmedelslagstiftningen. Findus replikerar med att man kommer att anmäla leverantören Comigel för avtalsbrott och bedrägeri. Några dagar senare bekräftar Ica och Coop att hästkött har hittats i deras lasagne. Lidl återkallar senare gulaschsoppa och en fryst pastarätt. Den 25 februari stoppar Ikea försäljningen av köttbullar i sina restauranger efter att hästkött hittats i färsen. Det är myndigheterna i Tjeckien som slår larm. Större delen av Ikeas köttbullar tillverkas av Dafgårds.

EU
Jordbruksministrarna beslutar i Bryssel den 13 februari att genomföra slumpvisa DNA-tester och tester för att hitta hästmedicinen som kan vara hälsofarlig för människor.

Rumänien
Frias den 14 februari av franska myndigheter från anklagelserna om att vara det land där hästköttskandalen startat genom felmärkning av kött.

Polen
Enligt irländska myndigheter kan hästköttet som använts som utfyllnad i hamburgare komma från en polsk leverantör.

Danmark
En slaktare i Århus polisanmäls den 24 januari av myndigheterna för att ha sålt hästkött till pizzerior.

Italien
Nestlé återkallar den 19 februari färdigrätter som sålts i landet.

Spanien
Nestlé återkallar den 19 februari färdigrätter som sålts i landet.

Nederländerna
En köttgrossist pekas ut den 13 febrauri som en av de huvudansvariga till att felaktigt märkt hästkött spridits i livsmedelsindustrin.

Tyskland
Hästkött har importerats från en leverantör i Luxemburg, uppdagas det den 13 februari.

Luxemburg
Härifrån har hästkött exporterats till Tyskland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.