Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Väljarna som bytte sida – röstade på SD

Det var Moderaterna och Socialdemokraterna som förlorade flest väljare till Sverigedemokraterna. 29 procent av de som valde Sverigedemokraterna i år röstade på Moderaterna i valet 2010.

Av årets Sverigedemokratväljare röstade 16 procent eller mer än var sjätte på Socialdemokraterna förra riksdagsvalet.

Det visar SVT:s vallokalsundersökning Valu. Den ger inte bara valresultatet i de utvalda vallokalerna. Av intervjuerna framgår också hur väljarna röstat tidigare, utan också kön, inkomst och yrke och många fler uppgifter.

Från övriga partier kommer bara enstaka procent av Sverigedemokraternas väljare i årets val. Folkpartiet bidrog med fem procent, Kristdemokraterna med tre. Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet två procent

41 procent av Sverigedemokraternas väljare röstade på partiet även vid valet 2010. Det betyder att partiet tappat väldigt få av dem som röstade in partiet i riksdagen.

Det framgår inte av Valu av vilken orsak väljarna bytt parti. Att väljarna blir allt rörligare och bestämmer sig sent är känt. Enligt Valu beslutade sig nästan var tredje väljare hur de skulle rösta den sista veckan. Den siffran är något lägre för moderatväljare.

Vänder man på väljarströmmen och ser förändringarna ur Moderaternas vinkel lyckade Reinfeldt bara behålla 63 procent av 2010 års väljare. Åtta procent av Moderaternas väljare 2010 gick till Sverigedemokraterna och lika många till Socialdemokraterna. 17 procent valde något annat parti i alliansen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.