Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varannan-gymnasieelev-i-goteborg-ser-ingen-risk-med-cannabis/

Nyheter

Varannan gymnasieelev i Göteborg ser ingen risk med cannabis

Foto: Fredrik Funck

Unga i Göteborg dricker och röker tobak fortsatt mindre. Det visar den nya drogvaneundersökningen från Göteborgs stad. Däremot ligger narkotikaanvändningen kvar på samma nivå som sist, och inställningen till cannabis oroar rapportförfattarna. 

I år har drygt 4000 elever i årskurs nio, och nästan 5.000 elever i tvåan på gymnasiet svarat på enkäten som Göteborgs stad gör om ungas drogvanor. 

36 procent av niorna uppger att de någon gång druckit alkohol. Det kan jämföras med 70 procent när undersökningen gjordes första gången 2004. På gymnasiet har siffran minskat från 88 procent till 64 procent.

Vad gäller narkotika däremot är andelen ungefär samma som senast man undersökte detta. 7 procent i årskurs 9 och 21 procent i gymnasiets årskurs 2 har någon gång använt narkotika. Undersökningen visar också en tydligt förändrad inställning till cannabis. Varannan gymnasielev svarar att de inte ser någon risk med att prova det några gånger.

– Det här är det viktigaste vi fått fram i år – normaliseringen, säger Ulla Kungur som författat rapporten.

Även synen på hur farligt det är att använda cannabis varje helg har förändrats, särskilt bland pojkar. 28 procent av de manliga gymnasieeleverna tror inte det är riskabelt.

Ulla Kungur presenterar rapporten om ungas drogvanor. Foto: Kristina Hedberg

– Det betyder alltså att man är ständigt påverkad av narkotika, för cannabis går inte ur kroppen på en vecka. Och den cannabis som finns på marknaden i dag är mycket starkare än den som fanns för till exempel tio år sedan. Så om föräldrar kanske provat själva och tror att det är ganska ofarligt, har de fel, säger Ulla Kungur.

Göteborgspolisens larm om att tunga droger hittas vid många tillslag även på högstadieskolor, återspeglas inte i rapporten. Kokainet har gått ner enligt enkäten, och smärtstillande opiater som Tramadol har bara ökat lite. 

– Det är ju väldigt allvarligt när unga människor testar de här drogerna, men när vi tittar på alla i åldersgrupperna ser vi ingen oroande förändring här, säger Ulla Kungur. 

Kristoffer Lindgren på stadens missbruksmottagning för unga – Mini-Maria – har lättare att känna igen polisens larmbild. 

– I gruppen som har ett missbruk ser vi en ökning av kokain och en tydlig ökning av Tramadol, som ofta tas för att öka effekten av cannabis. Men vi träffar inte totalen, vi träffar bara riskgrupperna, säger han.

Att bruket av alkohol fortsätter minska bland alla unga tror utredarna har flera förklaringar. Andra trender råder nu och grupptrycket har nästan försvunnit helt, eftersom de som dricker är i absolut minoritet numera. Umgängesformerna är också förändrade, fler spelar dataspel och färre dricker öl. 

Dessutom har många föräldrar tagit till sig budskapet att den som bjuder sina barn på alkohol riskerar ett barn som dricker mer på egen hand. ”Bjudvanorna” som det kallas har gått ner även i år. 

Enkätundersökningen görs av Göteborgs Stad i samarbete med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och årets rapport är den sjätte i ordningen.