Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

10.000 hundar slaktas och äts upp – protester mot kinesisk festival

00:58. 10 000 hundar har i dagarna slaktats och ätits upp i södra Kina. Och trots de massiva internationella protesterna kommer festivalen att fortsätta. Varning för starka bilder i inslaget.

I den sydkinesiska staden Yulin firas sommarsolståndet årligen med en högtid som får det att vattnas i munnen på invånarna. Då infaller enligt den lokala traditionen årets hundätarfestival. Den har pågått i 25 år och för varje år har protesterna ökat.

Hundägandet har blivit en livsstil. Hyllmeter i livsmedelsbutiker upptas numera av hundfoder och hundleksaker. Hunden har ibland blivit en statuspryl, men framför allt en vän. Hundar och smarta telefonen har blivit populära samtidigt – och med det uppropen som spridits på internet för att få ett stopp på årsfesten i Yulin.

Enligt djurrättsaktivister slaktas 10 000 hundar till högtiden i Yulin.

Mikrobloggare publicerar bilder på sig och sina husdjur. De skriver att hunden är människans bästa vän. Frågar hur vanligt det är att grisar försöker skydda sin husse? Och hur många fiskar som hälsar sin ägare välkommen vid dörren? Samt konstaterar att med hundar är det annorlunda.

Förra året tjuvstartade arrangörerna evenemanget med en vecka och plockade ned skyltarna som avslöjade den särskilda festivalmenyn. Därmed hoppades de komma undan omvärldens blickar.

I år har stormen blivit global. Djurrättsaktivister från framför allt USA, Australien och Storbritannien kräver på sociala medier ett slut på evenemanget. Flera hundratusen protester har inkommit långt innan arrangemanget startar.

Det finns även röster inom landet som anklagar djurrättsaktivisterna för hyckleri och för att inte respektera den lokala traditionen i regionen Guangxi.

"Varför måste vi bry oss om vad andra gillar och inte gillar?" Den 27-åriga Wei Huan växte upp med att äta hundkött, det är den bästa maträtt hon vet. Hon formulerade redan förra året sitt försvar i den statliga tidningen China Daily.

Enligt kinesisk tro stimulerar hundkött värmen i kroppen hos den som äter det. Det är ett sätt att bli av med vinterns köld. Att hundkött äts vid sommarsolståndet har däremot mest med vidskeplighet att göra. Det anses ge hälsa och lycka.

Vissa uppgifter gör gällande att Yulin tänker fortsätta sin festival, inte bara för egen skull, utan också som ett sätt att marknadsföra orten för turister. Annan information säger att arrangörerna i år lovat att tona ned festivalen.

På andra platser i Guangxi, som utanför turistorten Yangshuo, fortsätter av allt att döma måltider att förberedas med hundkött på samma sätt som alltid: rensning av tarmar och inälvor nere vid floden. Sedan helstekning på en bädd av glödande kol vid sidan av en väg.

Längre norrut i Kina, vid gränsen till Nordkorea, är hundsoppa populärt. En och annan restaurang över landet är specialiserad, annars är det inte särskilt vanligt med hundkött i Kina.

Djurrättsaktivister och hundälskare har framför allt kritiserat den brutala hanteringen av hundarna. Uppemot tusen stycken kan trängas in i burar på samma lastbil. De får ingen mat och inget vatten. De torkar ut och drabbas av sjukdom och skador. Många av dem beter sig som husdjur och tros därför vara stulna.

"Detta är ovärdigt och kränker hundälskare." Därför har hundköttsfestivaler ingen plats i den kinesiska traditionen, lyder kritiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.