Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

11 september – så har terrorismen förändrats

Den 11 september kraschar två passagerarflygplan in i World Trade Center på Manhattan i New York. Ett tredje plan kraschar i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Tio dagar senare förklarar president George W. Bush krig mot terrorismen, ett krig som han menar inte kommer att sluta förrän varje terroristgrupp på global nivå har stoppats.

Men sedan 2001 har antalet personer som dödats i terrorattacker ökat kraftigt. Och i dag har modern teknologi och arbetet mot terrorism gjort att de internationella terrororganisationernas tillvägagångssätt har förändrats.

”USA:s värsta mardröm blev verklighet,” skriver DN den 12 september 2001.

Tjock rök stiger från Manhattan strax efter klockan 9.00 tisdagen den 11 september 2001. Den största terrorattacken i nationens historia har precis inträffat, när två kapade passagerarflygplan efter varandra kraschat in i de två skyskraporna som utgör World Trade Center mitt i centrala New York. En halvtimme senare styrs ännu ett kapat flygplan in i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington D.C. Och en timme efter den första kraschen i ett av tvillingtornen kraschar ett plan på ett fält utanför Pittsburgh, antagligen efter att de 37 passagerarna som hört vad som hänt i New York, försökt övermanna kaparna.

Bilderna från Manhattan spelas upp över hela världen samtidigt som stora delar av den amerikanska infrastrukturen helt stängs ner. Ingen kan lämna landet, varken landvägen eller luftvägen. 2.996 personer dör i attackerna som bland annat gör att båda World Trade Centers torn rasar samman.

Läs mer om 11 september-attackerna här

– I dag blev våra medborgare, vårt sätt att leva och hela vår frihet attackerade i en serie avsiktliga och dödliga terroristattacker. Offren fanns i flygplan eller i sina kontor: sekreterare, affärsmän och kvinnor, militära och statliga arbetare, mammor och pappor, vänner och grannar. Tusentals liv kom till ända på grund av dessa onda och avskyvärda terrorhandlingar, säger president George W. Bush i ett tal till nationen samma dag.

Usama Bin Ladin.
Usama Bin Ladin. Foto: Mazhar Ali Khan/AP

Snabbt pekas Usama Bin Ladins jihadistiska terrornätverk al-Qaida ut som skyldiga till attackerna. Och tio dagar efter dådet håller George W. Bush ett tal inför den amerikanska kongressen, där han förklarar krig mot terrorismen.

– Vårt krig mot terrorism börjar med al-Qaida, men det slutar inte där. Det kommer inte att ta slut förrän varje terroristgrupp på global nivå har stoppats, säger han.

Men vad har hänt med terrorismen i världen sedan dess?

– Invasionen av Irak var ett misstag av episka proportioner, och var dessutom rent krasst ett krigsbrott. Man slog sönder en fungerande stat i Irak, även om Saddam Hussein var en diktator. Kriget i Irak öppnade upp ett nytt fönster som gjorde att den jihadistiska ideologin kunde sprida sig, säger Hans Brun, terrorforskare verksam vid Försvarshögskolan, till DN.

Sedan år 2000 har antalet personer som årligen dödas i terrorattacker stigit kraftigt, enligt Global Terrorism Index analyser.

Han menar att den största förändringen sedan ”9/11” är att den jihadistiska terrorismen har spridit sig och blivit alltmer fragmenterad. Den har också blivit blodigare.

– Det finns fler jihadistiska grupper i dag än tidigare, och de sista åren har många fallit offer för jihadistisk terrorism.

Sedan år 2000 har antalet personer som årligen dödas i terrorattacker stigit kraftigt, enligt Global Terrorism Index analyser. Medan nästan 2.000 personer dog i terrorattacker år 2000 hade antalet ökat med 550 procent till 12.500 personer under 2015. I OECD-länderna kan man se två perioder med högt antal offer för terrorattacker från transnationella grupper under 2000-talet. Den första började just med 11 september-attackerna, som utfördes av terrorgruppen al-Qaida. Majoriteten av dödsoffren mellan 2004 och 2005 skedde i två attacker utförda av al-Qaida, den första i Madrid 2004 där 191 personer dödades, och den andra i London i juli 2005. Där dödades 56 personer när flera bomber detonerades i Londons tunnelbana.

Den andra perioden påbörjades 2015. Under den andra perioden har IS blivit den dominerande internationella terrororganisationen, och är i dag världens dödligaste terrororganisation, efter att de 2014 gick om Boko Haram, som har sitt fäste i Västafrika. Till IS attacker i väst räknas Parisattackerna i november 2015 där 136 personer dödades. Under den första halvan av 2016 (som är den sista perioden som finns med i Global Terrorism Index analys) skedde även attacker i bland annat Istanbul, Bryssel, Nice och Orlando. Och även under 2017 har attacker mot länder i Europa fortsatt, med ett antal dödsoffer i London, Manchester, Stockholm, Åbo och Barcelona.

IS-krigare.
IS-krigare. Foto: Action press/IBL

De länder som framför allt är utsatta för terrorattacker är Irak, Afghanistan, Nigeria, Pakistan och Syrien. Men i OECD-länderna har antalet döda i terrorattacker stigit under de senaste åren.

– Det som hänt är att Europa tidigare varit skyddat, och ett ställe där man försöker skapa stöd för al-Qaida och andra regionala organisationer. I dag har det blivit en arena där terrororganisationerna faktiskt utför attacker. En annan sak som spelat stor roll är krigen i Irak och Syrien. Området är så nära Europa och det är lätt att resa dit, vilket gör att det finns utländska personer på plats, som sedan återvänder till sina hemländer, säger Leena Malkki, lektor vid nätverket för Europastudier vid universitetet i Helsingfors och expert på terrorism.

Hon menar också att en anledning till en ökning av de dödliga terrorattackerna just nu i Europa är att organisationerna har bytt strategi.

– De flesta terrorattacker avbryts innan de utförts. Men på grund av den plötsliga förändringen i tillvägagångssätt har kontraterroriststyrkorna inte hängt med. De behöver också ändra strategi - vilket tar lite tid. Det ger ett fönster som öppnar för attacker, under en period. Men det som nästan alltid händer är att de lär sig, omdefinierar sina strategier och stänger det fönstret, säger hon.

Det är svårt i dag att upprätthålla en terrororganisation i västvärlden. Därför är ett mer genomförbart alternativ att faktiskt inte vara så organiserade.

En skillnad mellan de terroristattacker som sker i västvärlden i dag, och de som skedde tidigare är det faktum att många terrorattacker numera utförs av ensamma gärningsmän, eller mindre grupper, som tagit inspiration från befintliga terrorgrupper som IS. Leena Malkki menar att detta beror både på att utvecklingen av sociala medier gör att man i dag kan skapa en ”fantasigemenskap” och komma i kontakt med andra personer runt om i världen som man kan influeras av. Men samtidigt har den teknologiska utvecklingen gjort det svårt att utföra större organiserade attacker i väst, eftersom även kontraterrorismarbetet använder sig av teknologin.

– Det är svårt i dag att upprätthålla en terrororganisation i västvärlden. Därför är ett mer genomförbart alternativ att faktiskt inte vara så organiserade. När man talar med personer som var involverade i terrorism på 80-talet menar de att den typ av kommunikation och organisation som de hade då inte skulle vara möjlig i dag, säger hon.

Sedan IS i september 2014 uppmanade individer runt om i världen att utföra egna terrorattacker, med de vapen de hade tillgång till, har en ny våg av attacker med ensamma gärningsmän börjat. Medan det under 2014 skedde 13 attacker av ensamma gärningsmän inspirerade av IS i OECD-länderna, hade siffran stigit till 33 under 2015.

Dessa attacker har enligt Global Terrorism Index potential att skörda stora antal dödsoffer.

– De flesta attacker i väst med koppling till IS har genomförts av ensamma gärningsmän. Det är de som är svårast att få tag på rent polisiärt, för där har man inte möjlighet till spaning och telefonavlyssning, säger Hans Brun.

Samtidigt är ensamma gärningsmän inte heller någonting nytt. Enligt en studie som gjorts av terrorattacker med ensamma gärningsmän har det tidigare funnits tre vågor av sådana attacker: under tidigt 1980-tal, tidigt 90-tal och i början av 2000-talet.

– Idén om en ledarlös kamp skapades av amerikanska högerextremister i början av 80-talet, så idén är gammal, men då hade man inte tekniken för att sprida idén på samma sätt som man kan i dag. Det är det som förändrats radikalt, eftersom det är svårt att förhindra propaganda att spridas online där det finns så många kanaler, säger Hans Brun.

Sedan 2001 har också allmänhetens syn på terrorism förändrats kraftigt i västvärlden.

– Allmänhetens syn på terrorism har definitivt förändrats, eftersom terrorism har blivit ett så uppenbart politiskt problem. ”9/11” var en sådan exceptionell terroristattack att den satte allmänhetens bild av vad terrorism kan vara. Men det är också den enda terrorattacken i västvärlden sedan 70-talet där över 1.000 personer har dödats. Det finns ingen parallell i dag i väst, säger Leena Malkki.

Hon menar att inte mycket har förändrats på en global nivå, men för Europa har terrorhotet blivit alltmer relevant.

Drottninggatan i Stockholm, april 2017.
Drottninggatan i Stockholm, april 2017. Foto: Alexander Mahmoud

– I Europa har vi sett en stark ökning av antalet attacker, och de är också mer jämnt fördelade i dag. Det finns fortfarande en regional koncentration, där specifika länder och städer är särskilt utsatta, men det är mycket mindre förutsägbart. En attack i till exempel Sverige eller Finland var otänkbart tidigare, men har nu skett, säger Leena Malkki.

Hans Brun menar dock att allmänhetens rädsla för terrorattacker inte står i proportion till det faktiska antalet personer som drabbas. Däremot är placeringen av attackerna utstuderade för att skapa rädsla.

– IRA på 70- och 80-talet var en mycket mer effektiv organisation gällande attacker, men de var knutna till en geografiskt liten plats. Det som gör att attackerna i dag upplevs som så obehagliga är att de görs på platser som så många människor har en relation till. Och det görs för att få stort genomslag, säger Hans Brun.

Leena Malkki menar att ökningar i antalet terrordåd länge har gått i vågor. Och vilken ideologi terroristerna bekänner sig till beror på vilka politiska rörelser som är stora under en viss period. Hon drar paralleller mellan dagens islamistiska terrordåd och de extremistiska grupperingar som fanns under 70- och 80-talet.

Baader Meinhof-ligan sprängde västtyska ambassaden i Stockholm i april 1975.
Baader Meinhof-ligan sprängde västtyska ambassaden i Stockholm i april 1975. Foto: Arne Jönsson, DN

– Då fanns en större vänsterorienterad politisk rörelse, varav den största delen var fredlig och terrorismen var en marginell del. På samma sätt ser vi i dag en utveckling av politisk islamism, som till största delen är fredlig – men på något sätt föder det här våldet. Eftersom båda de här rörelserna är transnationella per definition, är det inte konstigt att även terrorattackerna utförs transnationellt.

Enligt denna teori kommer den jihadistiska terrorismen, precis som tidigare rörelser, dö ut i sinom tid.

– När det kommer till Europa kan vi förvänta oss att se jihadistiska attacker under de närmaste fem till tio åren. De är inte på nedgång än. Men tidigare har man sett att när den politiska rörelsen har skapat förändring har de våldsamma kampanjerna dött. Dess kontext dunstar bort, men sedan vid någon tidpunkt kommer en ny transnationell våg. Det är svårt att förutse vilken det kommer vara, säger Lena Malkki.

I dag är propagandan mer idébaserad, vilket gör den mer motståndskraftig. Man har inte längre en person man kan gripa, utan måste angripa en hel livsstil.

Hans Brun tror att attackerna kommer att fortsätta så länge det är möjligt att sprida propaganda. Han menar att en utmaning för kontraterrorarbetet är att de jihadistiska terrororganisationerna i dag är idébaserade, snarare än fixerade vid en viss person.

– Förr i tiden kretsade al-Qaida runt Usama bin Ladin, som var en fixfigur på den jihadistiska himlen. I dag är propagandan mer idébaserad, vilket gör den mer motståndskraftig. Man har inte längre en person man kan gripa, utan måste angripa en hel livsstil. Det är skickligt att man lyckats med den omvandlingen, säger han.

Leena Malkki menar att det i dag skulle vara stort sett omöjligt att lyckas med en attack av samma paritet som det som skedde den 11 september 2001.

– Det vore väldigt svårt, man ska aldrig säga att det inte skulle kunna ske, men det internationella samarbetet inom kontraterrorism och det politiska trycket att stävja den här typen av attacker är så mycket starkare i dag att det skulle vara väldigt svårt, säger Leena Malkki.

Men enligt Hans Brun finns fortfarande viljan att utföra den typen av spektakulära attentat.

– Man har försökt. Nyligen försökte man smuggla in sprängmedel på ett flygplan i Australien med intentionen att spränga planet i luften. Men i dag är det lättare att upptäcka dessa planer, eftersom man vet vad man ska leta efter, säger han.

Läs mer om terrorism här

Fakta. Världens fyra dödligaste terrorgrupper 2015

IS

IS växte fram ur al-Qaida, som i februari 2014 formellt bröt sina kontakter med organisationen. Under 2015 dödades 6.141 personer i 953 attacker i 11 länder. Den största delen av IS attacker skedde under 2015 i Irak och Syrien.

Boko Haram

Under 2015 utförde terrororganisationen Boko Haram 491 attacker och dödade totalt 5.478 människor. Det var en minskning sedan föregående år, när Boko Haram räknades som världens dödligaste grupp. Organisationen vill etablera en islamisk stat i Nigeria. Attackerna utfördes i fem länder under 2015, alla i Västafrika.

Talibanerna

Talibanerna utförde 1.094 attacker och dödade 4.502 människor under 2015. Alla attacker skedde i Afghanistan. Sedan 2013 har antalet attacker från talibaner stadigt ökat. Polisen är den största måltavlan för attackerna, men de siktar också in sig på civilpersoner.

al-Qaida

Al-Qaida, och deras samarbetsorganisationer, utförde 368 attacker under 2015. De dödade 1.620 personer. Majoriteten av attackerna skedde i Afrika och Mellanöstern, men även Frankrike drabbades. Antalet personer som dödades i attacker utförda av al-Qaida minskade med 17 procent från året innan.

Källa: Global Terrorism Index 2016

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.