Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/12-arig-flicka-fran-belgien-ar-europas-yngsta-dodsoffer-i-covid-19/

VÄRLDEN

12-årig flicka från Belgien är Europas yngsta dödsoffer i covid-19

Bild 1 av 2
Foto: Jasper Jacobs/AFP

En 12-årig flicka från Gent, utan bakomliggande sjukdomar, finns bland offren för det nya coronaviruset. Hon är det yngsta kända fallet i Europa. Tillsammans med en 13-årig britt, en 14-årig portugis och en 16-årig fransyska väcker det frågor hur hårt viruset kan slå mot barn.

Inom loppet av en vecka har fyra barn avlidit i covid-19. Franska Julie, 16, dog förra tisdagen. Den belgiska 12-åringen dog i lördags. Portugisiska Vitor, 14, dog i söndags. Brittiska Ismail, 13, dog i måndags.

– Detta är en påminnelse om att människor i alla åldrar kan utveckla komplikationer, säger Steven Van Gucht, professor och rådgivare till den belgiska regeringen, om Gentflickans död, som offentliggjordes häromdagen.

Hon testades förra onsdagen. Tre dagar senare blev hon plötsligt sämre, fick hög feber och avled. Flickan hade inga kända underliggande sjukdomar. Samma sak gäller för de övriga, förutom Vitor som hade psoriasis.

16-åriga Julie hade lite hosta, berättar hennes mamma Sabine för tv-kanalen Euronews. När den efter några dagar blev värre och Julie fick svårt att andas kontaktade familjen läkare. Julie hamnade på sjukhus och tog flera covid-19-test. Några var positiva, andra negativa.

https://twitter.com/le_Parisien/status/1243328281069436928

– Från början fick vi veta att viruset inte berör unga människor. Vi trodde på det, som alla andra gjorde, säger storasyster Manon.

Julie dog i ett litet rum med nallebjörnsmönstrad tapet på ett barnsjukhus i Paris.

– Det är outhärdligt, det var bara en hosta, säger mamma Sabine.

Den belgiska dagstidningen Le Soir har talat med flera specialister om varför viruset drabbar unga. Läkaren Nicolas Dauby, vid universitetssjukhuset Saint-Pierre i Bryssel, tror att det i första hand handlar om hur immunsystemet reagerar på viruset. Han hänvisar till att studier av unga människor som haft allvarlig feber visar på en mutation i generna.

– Det finns skillnader i immunförsvaret. Trötta celler svarar mindre bra, säger han.

Professor Michel Goldman, vid Fria universitetet i Bryssel, är också inne på genetiska faktorer.

– Vi är inte alla lika när det gäller hur vi reagerar på mikrober. En person som förefaller normal kan ha svagheter i immunsystemet som bara visar sig under exceptionella omständigheter, som covid-19, säger Goldman.

I Storbritannien hoppas läkaren Nathalie MacDermott, som undervisar vid Kings College i London, att en rättsläkare avgör huruvida unga Ismails kropp ska obduceras för att förstå den exakta dödsorsaken.

– Det är viktigt att vi kan bedriva forskning på varför en viss andel dödsfall förekommer utanför den grupp som förväntas ge efter för infektioner, eftersom det kan indikera en underliggande känslighet för hur immunsystemet interagerar med viruset, säger hon till BBC.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell händer det ovanliga saker med alla sjukdomar när väldigt många blir sjuka på samma gång.

– För en vanlig sjukdom som vattkoppor händer det tyvärr att barn avlider ibland och nu kommer fler av de här ovanliga fallen. Det är tragiskt men oundvikligt, säger han.

Är sjukdomsförloppet annorlunda för barn?

– Inte vad jag har hört.

Vad ska barn tänka på för att skydda sig?

– Samma sak som för vuxna. Att vara noga med sin handhygien och undvika stora folksamlingar. Följa de råd som finns, säger Anders Tegnell.

På grund av den höga smittorisken dog 13-åriga Ismail i London utan någon familjemedlem vid sin sida.

– Vad vi vet hade han inga underliggande hälsoproblem. Vi är mer än förkrossade, säger pappan i ett uttalande till BBC.

Läs mer: Kris i intensivvården i Paris – svårt sjuka evakueras från staden

Läs mer: Presidenter hjälper till att sprida coronamyter

Ämnen i artikeln

Belgien
Frankrike
Portugal
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt