Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

12 miljarder kronor i största lotteripotten

En hoppfull närbutikskund i Hialeah, Florida, visar upp sina inköpta lotter för nyhetsbyrån AP.
En hoppfull närbutikskund i Hialeah, Florida, visar upp sina inköpta lotter för nyhetsbyrån AP. Foto: Alan Diaz/AP

På onsdag kan världen få sin största lotterivinnare hittills. Då dras vinstnumret i ett amerikanskt lotteri som hittills samlat en pott på 12 miljarder kronor.

Powerball är ett lotteri som kan köpas i 44 amerikanska delstater plus Washington och två amerikanska territorier. Fram till i dag, tisdag, har potten vuxit till 1,5 miljarder dollar eller 12 miljarder svenska kronor, skriver lotteriet på sin webbplats.

Den som vinner kan välja mellan att kvittera ut de 12 miljarderna under en tid av 29 år eller ta ut 7,4 miljarder i en enda utbetalning. Då får man också räkna med att betala in en del i skatt.

Vinsten är den största i världen hittills, skriver Reuters.

För att vinna måste man ha turen att se fem vita bollar av sammanlagt 69 rulla fram och visa rätt nummer. Men också en sjätte boll, en så kallade powerball, som är röd och som dras från 26 bollar.

En lott kostar 2 dollar eller 16 svenska kronor och dragning äger rum klockan 22.59 onsdag kväll amerikansk östkusttid vilket betyder 4.59 svensk tid på torsdag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.