Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

123 på IS-lista vill bli martyrer – 25 belgare

Kön för att bli martyr är inte lång men avskräckande. Av de 22.000 personer som finns med på de listor som läckts av en tidigare IS-jihadist har 123 kryssat för att de vill bli ”martyr”.

Det var i början av mars som den brittiska nyhetskanalen Sky News avslöjade att man kommit över ett mycket stort antal dokument där 22.000 personer som anslutit sig till IS lämnat uppgifter om hur de tagit sig till Syrien, sina telefonnummer, närmaste anhöriga, specialkunskaper och en rad andra saker.

En av frågorna löd: ”Önskat uppdrag”.

Där hade 123 av de 22.000 svarat ”att bli martyr”, uppger Sky News. Dessa återfanns sedan i en särskild lista märkt ”Martyrerna”, sådana som vill bli självmordsbombare och i alla lägen är beredda att ge sitt liv på order från IS.

Minnesstickan med dokumenten stals från chefen för Islamiska statens interna säkerhetspolis och överlämnades sedan till den brittiska tevekanalen.

Enligt Sky News ska 25 av dem som svarat ”att bli martyr” vara belgiska medborgare. En av dem som återfanns på listan var den man som under en tid bott i Sverige, Mohammed Belkaid, och som stannade kvar och besköt polisen i en lägenhet i Bryssel den 15 mars.

Belkaid dödades medan två av hans IS-kumpaner lyckades fly. En av dem Salah Abdeslam som några dagar senare kunde gripas av belgisk polis i Brysselstadsdelen Molenbeek. Abdeslam samarbetar nu med de belgiska myndigheterna som misstänker att han var med under de dödliga terrorattackerna i Paris den 13 november förra året.

Övriga på martyrlistan kommer från Frankrike, Tyskland, Spanien, Tunisien och Egypten.

Ytterligare 48 belgiska medborgare återfinns i dokumenten och Belgien nämns 70 gånger.

Också självmordsbombaren Taimour Abdulwahab som sprängde sig till döds i Stockholm 2010 hade kopplingar till Belgien. När han dog hittades ett id-kort utfärdat i den belgiska staden Liège 2003.

På lördagen kom också uppgifter om att italiensk polis gripit en algerisk man misstänkt för att ha tagit fram förfalskade dokument till de IS-jihadister som utförde attackerna i Bryssel och Paris.

Mannens namn hittades bland de dokument som togs om hand i samband med en polisräd mot en lägenhet i Brysselområdet i oktober, skriver La Prima Pagina och flera andra italienska medier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.