Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/13-miljarder-indier-i-karantan/

Världen

1,3 miljarder indier i karantän

Bild 1 av 2 En öde plattform i Prayagraj. Normalt har den indiska järnvägen 20 miljoner passagerare om dagen
Foto: Rajesh Kumar Singh/AP
Bild 2 av 2 Kö i Bombay för att köpa mat innan utegångsförbudet träder i kraft.
Foto: Indranil Mukherjee

Hela Indien sätts i karantän i tre veckor. Det betyder utegångsförbud för 1,3 miljarder människor i världens näst folkrikaste land. Från midnatt kommer rörligheten att begränsas ”på varje gata, i varje kvarter”, säger premiärminister Narendra Modi.

Indien har drygt 500 bekräftade fall av coronaviruset, men mörkertalet tros vara stort då provtagningen så här långt har varit väldigt restriktiv. I städernas slumområden bor tiotals miljoner människor tätt inpå varandra utan tillgång till rent vatten. Hundratals människor delar på samma toalett. Samtidigt är sjukvården bristfällig och enligt WHO saknas en halv miljon läkare i Indien.

Premiärminister Narendra Mod.i
Premiärminister Narendra Mod.i Foto: Jason DeCrow/AP

Det är för att hindra en explosiv smittspridning som premiärminister Narendra Modi tar till den mest kraftfulla åtgärden. Hela samhället behöver underkasta sig de strikta restriktionerna, enligt premiärministern. Den som bryter mot utegångsförbudet riskerar kännbara böter och upp till sex månaders fängelse, rapporterar Indian Express. I indiska medier cirkulerar filmer på poliser som angriper människor som bryter mot redan införda regler med stora påkar.

– Åtgärderna införs för att rädda Indien, varenda en av dess invånare, dig och din familj, sa premiärministern i ett tv-sänt tal på tisdagskvällen.

Nödvändig samhällsservice, som sjukvård, apotek, polis och media, undantas . I sitt tal lovade premiärministern att sjukvården ska få ett tillskott med motsvarande 20 miljarder kronor.

Redan tidigare har Indien stängt ned flera storstäder och stoppat allt inrikesflyg. För en och en halv vecka sedan drogs alla turistvisum tillbaka.