Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/13-miljarder-indier-i-karantan/

VÄRLDEN

1,3 miljarder indier i karantän

Bild 1 av 2 En öde plattform i Prayagraj. Normalt har den indiska järnvägen 20 miljoner passagerare om dagen
Foto: Rajesh Kumar Singh/AP
Bild 2 av 2 Kö i Bombay för att köpa mat innan utegångsförbudet träder i kraft.
Foto: Indranil Mukherjee

Hela Indien sätts i karantän i tre veckor. Det betyder utegångsförbud för 1,3 miljarder människor i världens näst folkrikaste land. Från midnatt kommer rörligheten att begränsas ”på varje gata, i varje kvarter”, säger premiärminister Narendra Modi.

Indien har drygt 500 bekräftade fall av coronaviruset, men mörkertalet tros vara stort då provtagningen så här långt har varit väldigt restriktiv. I städernas slumområden bor tiotals miljoner människor tätt inpå varandra utan tillgång till rent vatten. Hundratals människor delar på samma toalett. Samtidigt är sjukvården bristfällig och enligt WHO saknas en halv miljon läkare i Indien.

Premiärminister Narendra Mod.i
Premiärminister Narendra Mod.i Foto: Jason DeCrow/AP

Det är för att hindra en explosiv smittspridning som premiärminister Narendra Modi tar till den mest kraftfulla åtgärden. Hela samhället behöver underkasta sig de strikta restriktionerna, enligt premiärministern. Den som bryter mot utegångsförbudet riskerar kännbara böter och upp till sex månaders fängelse, rapporterar Indian Express. I indiska medier cirkulerar filmer på poliser som angriper människor som bryter mot redan införda regler med stora påkar.

– Åtgärderna införs för att rädda Indien, varenda en av dess invånare, dig och din familj, sa premiärministern i ett tv-sänt tal på tisdagskvällen.

Nödvändig samhällsservice, som sjukvård, apotek, polis och media, undantas . I sitt tal lovade premiärministern att sjukvården ska få ett tillskott med motsvarande 20 miljarder kronor.

Redan tidigare har Indien stängt ned flera storstäder och stoppat allt inrikesflyg. För en och en halv vecka sedan drogs alla turistvisum tillbaka.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt