Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 20:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/14-civila-dodade-i-hamndattack-i-kongo-kinshasa/

Världen

14 civila dödade i hämndattack i Kongo Kinshasa

Rebeller i Kongo Kinshasa har dödat 14 civila som hämnd för militärens offensiver mot tillhåll för ugandiska rebeller i de östra delarna av landet, enligt lokala myndigheter.

Över 30 personer har därmed mist livet i hämndaktioner de senaste två veckorna.

TT Text

Rebellerna gick till anfall på två ställen i Beni i provinsen Nordkivu natten till lördag. Landets armé meddelade förra månaden att den skulle inleda en offensiv i området för att utrota anhängare till den islamistiska extremistgruppen ADF, som har rötter i Uganda och länge funnits i gränsområdet mellan länderna.

Attackerna utfördes med machetes och knivar och rebellerna tros även ha plundrat bostäder och butiker.

Antalet civila som dödats har stigit sedan militärens offensiv – som får kritik från boende för att lägga sin kraft på fel områden.

– Det är en komplicerad situation eftersom befolkningen är målet för ADF:s hämndattacker mot militära insatser, säger Teddy Kataliko, företrädare för civilsamhället i Beni-området.

ADF har funnits i Kongo Kinshasa sedan 1995 och anklagas för att ha dödat tusentals civila de senaste fem åren.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig några av ADF:s attacker men det finns inga tydliga bevis för samröre mellan rörelserna.

Läs mer: Krigsherren Bosco Ntaganda får ICC:s strängaste straff hittills