Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/14-doda-efter-brand-pa-djupvattenfarkost/

Världen

14 omkomna i brand ombord på rysk atomubåt

Del av marinbasen i Severomorsk i Murmanskprovinsen (oblast) i nordvästra Ryssland 2011. Foto: Lobanov Vjatjeslav/Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

14 ryska sjömän, varav sju kommendörer, har omkommit i en brand ombord på en ubåt. Olyckan inträffade i närheten av marinbasen i staden Severomorsk i nordvästra Ryssland. De omkomna kvävdes av giftig rök, enligt ryska försvarsdepartementet.

President Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu har framträtt i ryskt tv och uttalat sig om olyckan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Det är en stor förlust för flottan, och för försvarsmakten i sin helhet, säger Putin, som beskriver ubåten som en farkost för användning vid vetenskapliga undersökningar.

Med hänvisning till militära källor uppger ryska nyhetsbyrån RBK att ubåten var av typen AS-12, en atomdriven farkost som även kallas Losharik. Uppgiften har inte bekräftats officiellt.

BBC News beskriver AS-12 som en miniubåt som används vid undersökningar i djupa vatten, underrättelseinhämtning och skilda specialuppdrag.

Enligt amerikanska militära källor har denna ryska ubåtstyp förmåga att dyka betydligt djupare än vanliga krigsubåtar. Ubåtstypen ska 2010 ha tagits i tjänst av ryska marinen, uppger AFP.

Branden uppges ha brutit ut i samband med att besättningen genomförde ”biometriska mätningar” i ryskt territorialvatten. Därefter ska farkosten ha återvänt till marinbasen i Severomorsk. Hur många personer som totalt befann sig ombord finns det ingen uppgift om.

Norska strålskyddsmyndigheten Direktoratet for strålevern og atomtrygghet har genomfört mätningar av radioaktivitet i det område där ubåten brann. Någon förhöjd strålning har inte kunnat konstateras.

– Det är ingenting som tyder på ett utsläpp, och vi har inte uppmätt något som tyder på föroreningar, säger Per Strand, avdelningschef vid myndigheten, till norska mediebolaget NRK.

Marinbasen i Severomorsk, belägen strax norr om Murmansk, är hemmahamn för Nordflottan, den del av ryska marinen som opererar i vattnen vid Kolahalvön och Vita havet.