Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/14-miljarder-till-muren-tas-fran-usas-forsvarsbudget/

Världen

14 miljarder till muren tas från USA:s försvarsbudget

En del av den mur som i dag finns längs gränsen vid Tijuana. Foto: Gregory Bull/AP

President Donald Trump får nu motsvarande 14 miljarder kronor till den mur mot Mexiko han har lovat sedan presidentvalskampanjen 2016. Detta sedan den i går nominerade nye försvarsministern beslutat att ta pengar ur militärens budget.

Rätta artikel

Fredagens beslut är i linje med vad USA:s president Donald Trump tidigare sagt. När Trump försökte driva igenom ett nationellt nödläge vid gränsen mot Mexiko sa han också att han kunde tänka sig att ta pengar från försvarsbudgeten till att bygga delar av muren mellan länderna. 

Presidenten har argumenterat för att läget vid gränsen är av en sådan art att det berättigar att pengar tas från försvarets resurser. Något som Demokraterna i kongressen starkt har ifrågasatt, såväl när det gäller själva situationen vid gränsen som att ta pengar från försvaret.

Den tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan, som på torsdagen av Vita huset nominerades till att bli USA:s nästa försvarsminister efter den avgångne James Mattis, skrev på fredagen under en överföring av motsvarande 14 miljarder kronor ur försvarsbudgeten till att bygga 130 kilometer mur mot Mexiko, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt ett uttalande från Shanahan ska pengarna ha tagits ”från en mängd olika källor, inklusive kostnadsbesparingar, förändringar av program och förändrade krav och kommer därför att få minimal inverkan på militärens beredskap”.

Men en källa till Reuters säger att i summa ingår bland annat 5,5 miljarder kronor som egentligen skulle ha gått till de afghanska säkerhetsstyrkorna som bekämpar talibanerna och terrorism i Afghanistan.