Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

1.400 nya bosättarbostäder planeras

Israel planerar ett stort nytt byggprojekt med 1.400 bostäder i östra Jerusalem – trots trycket från omvärlden att sluta bygga på ockuperad mark.

Den israeliska dagstidningen Haaretz skriver att projektet väntas bli föremål för stark internationell kritik. De nya bostäderna ska ligga i Jerusalems södra utkant, vid bosättningen Gilo på andra sidan gröna linjen – alltså Israels gräns före ockupationen av Västbanken 1967.

Palestinierna vägrar fredsförhandla med Israel så länge byggen på ockuperad mark fortsätter. De riktade hård kritik även mot det nya byggprojektet.

– Det är dags för USA att hålla Israels regering ansvarig för fredsprocessens kollaps, sade chefsförhandlaren Saeb Erakat.

– Gilo är en integral del av Jerusalem. Det kan inte vara någon diskussion om att bygga i det området, sade Elisha Peleg, kommunpolitiker i Jerusalem från det regerande Likudpartiet.

Byggprojektet kan ta fyra år att slutföra, arbetet är komplicerat på grund av den branta terrängen i området.

Israel ockuperade östra Jerusalem under sexdagarskriget 1967, och ser hela staden som sin huvudstad. Palestinierna vill ha den östra stadshalvan till huvudstad i sin framtida stat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.