Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

15-årig flicka straffas med piskrapp för föräktenskaplig sex

En 15-årig maldivisk flicka som fällts för att ha haft föräktenskaplig sex kommer att straffas med 100 piskrapp. Hon får välja mellan att ta straffet nu eller få det uppskjutet till den dag hon fyller 18 år.

Flickan har dessutom dömts till husarrest under åtta månader. Hon uppges bo på ett barnhem.

Masood Imad, talesperson för önationens presidentkansli, uppger för tv-kanalen CNN att regeringen betraktar tonåringen som ett brottsoffer som inte ska behöva utstå prygling, men att man samtidigt inte kan lägga sig i den rättsliga processen.

– Vi kan inte skicka en propå bara så där till rättsväsendet och kräva att ”ingen hädanefter ska piskas”. Det går inte till så. Vi måste i stället prata med dem, få dem att förstå och att ta itu med lagstiftningen – eller att vi gör det tillsammans. För att sedan lägga ett ändringsförslag på lagstiftarnas bord, säger Imad.

I bakgrunden finns uppgifter om att flickans styvfar utsatt henne för sexuella övergrepp. Det fallet hanteras av en brottmålsdomstol medan fallet med flickans föräktenskapliga affär hänvisats till en speciell ungdomsdomstol.

En registrator vid ungdomsdomstolen uppger för CNN att det flickan nu dömts för inte har någon koppling till vad styvfadern anklagas för att ha gjort mot henne.

Amnesty international, som också engagerat sig i fallet, har genom sin utredare Abbas Faiz vänt sig till ungdomsdomstolen för besked om hur man kommit fram till att flickan är skyldig till brott.

Åklagaren i fråga har dock vägrat att närmare gå in på omständigheterna kring de sexuella handlingarna. Han slår ändå fast att 15-åringen ska ha erkänt brottet, som är straffbart enligt den sharialag som gäller i det muslimska Maldiverna.

Maldiverna

Maldiverna är en stat och ögrupp i Indiska oceanen, belägen sydsydväst om Indiens sydspets.

Geografiskt består landet av 19 atoller med sammanlagt 1.800 öar. Cirka 200 av dessa är bebodda. Totala ytan är 298 kvadratkilometer (knappt dubbelt så stort som Tjörn).

2012 var invånarantalet 330.700. Huvudstad är Male, med 134.200 invånare.

Maldiverna blev självständigt från Storbritannien 1965 och var då sultanat. Tre år senare utropades landet till islamisk republik. Efter en folkomröstning 2007 antogs en demokratisk författning, som trädde i kraft 2008. Den kännetecknas av en stark verkställande presidentmakt och en tydlig uppdelning mellan lagstiftande, verkställande och dömande organ.

Mohamed Wahid Hassan, 60 år,  innehar presidentposten. Han tillträdde i februari 2012.

Rättsordningen bygger i hög grad på islamisk rätt. Dödsstraffet finns fortfarande kvar i strafflagstiftningen men anses de facto avskaffat 1952.

Från att tidigare ha omfattat buddhismen övergick befolkningen till islam 1153. Så gott som alla är sunnimuslimer. Andra religioner får inte förkunnas offentligt.

Landets ekonomi bärs upp av främst fiske och turism.

Tsunamin 2004 i Indiska oceanen innebar ett temporärt avbräck för turistnäringen. Flodvågen orsakade svåra skador i det extremt låglänta landet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.