Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/15-aring-fran-urfolk-i-brasilien-dod-efter-konstaterad-smitta/

VÄRLDEN

15-åring från urfolk i Brasilien död efter konstaterad smitta

Regnskogen Amazonas i brasilianska Santarém.
Foto: Lotta Härdelin

Den 15-åring ur yanomamifolket i Amazonas som vårdats för covid-19 på sjukhus har avlidit. Troligen har stammen smittats av guldgrävare som illegalt rör sig i området. Det är det tredje dödsfallet i sjukdomen bland urbefolkningar i Brasilien, som befaras kunna drabbas extra hårt av smittan.

Bristande hygien, sämre tillgång till sjukvård och lägre motståndskraft mot sjukdomar befaras leda till att isolerade urfolk drabbas hårt av den nya coronasmittan.

Tidigare i veckan lades en 15-åring från yanomamifolket i Brasilien in på sjukhus efter att ha insjuknat i covid-19. Då uppgavs att sammanlagt sju ur folket, som lever i Amazonas på gränsen till Venezuela, insjuknat.

På lördagen rapporterar CNN att pojken har avlidit, uppgifterna kommer från Brasiliens hälsodepartement.

Sjukhuset har inte uppgett dödsorsaken, enligt departementet, som säger sig vara ”mycket bekymrat” över den risk som epidemin utgör för urfolk.

Yanomamistammen lever i regnskogen och bergen i norra Brasilien och södra Venezuela och är den största relativt isolerade stammen i Sydamerika, med 38.000 personer.

Enligt institutet ISA har viruset nått stammen genom guldgrävare som illegalt vistats i området.

”I dag är det utan tvivel de mer än 20.000 illegala gruvarbetarna som går in och ut ur området utan någon som helst kontroll som sprider covid-19” skriver institutet på sin hemsida.

Yanomami-stammen är, som många andra urfolk, bland de mest sårbara för covid-19, och måste skyddas akut, menar institutet.

Enligt en organisation för urfolk i Brasilien, APIB, är pojken den tredje personen ur ett urfolk som dör i epidemin.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt