Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

150.000 hedrade terrorns offer

Omkring 150.000 människor samlades på måndagskvällen i Oslo för att minnas de döda och ta avstånd från terror. Tidigare på dagen hölls en tyst minut och även i Sverige stannade många upp klockan tolv för att hedra offren för fredagens attacker.

Vid manifestationen på Rådhusplatsen i Oslo hade många människor rosor i händerna och höll upp dem i luften under tystnad innan minnesstunden inleddes. Bland talarna fanns AUF:s ordförande Eskil Pedersen och Norges statsminister Jens Stoltenberg.

– Ondska kan döda en människa, men aldrig besegra ett helt folk, sade Stoltenberg.

Han talade om mer öppenhet och demokrati och uppmanade också unga människor att engagera sig.

– Det blir ett Norge före och ett Norge efter de 22 juli, men vilket Norge det blir bestämmer vi själva, sade han.

Det var meningen att minnesstunden skulle inledas med att alla människor gick gemensamt i ett långt tåg, men eftersom så många var ute på gatorna ställdes marschen in.

Bland dem som deltog i manifestationen fanns Ola Stubdal som hoppades att händelserna inte skulle förändra Norge.

– Vi vill ta staden tillbaka. Ingen ska skrämmas att inte vara här, sade han.

Även i närheten av Utöya visade människor sin sorg över det som hänt. På en klippa i närheten av färjeläget, där färjan går över till ön, lade besökare ned blommor och tände ljus.

Tidigare på dagen hölls också en tyst minut för att hedra alla dem som dödats. Utanför Oslos universitet samlades tusentals människor och vid domkyrkan växte blomsterhavet långt ut på gatan.

I Sverige visade många sin sympati med offren och genom att delta i den tysta minuten. På Stockholms centralstation stannade förbipasserande upp och runt om i landet stod tåg och bussar stilla. Stockholmsbörsen lade ned arbetet under den tysta minuten och även EU-kommissionen deltog.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.