Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

16 döda i attack mot Mursianhängare

Dödstalet har stigit till 16 efter attacken mot en demonstration av anhängare till president Mursi vid universitetet i Kairo, och ytterligare 200 människor skadades, uppgav hälsovårdsdepartementet.

I sammandrabbningarna mellan anhängare till Mursi och utkallade säkerhetsstyrkor, sade ögonvittnen att de hört vapeneld och sett tårgas riktade mot demonstranterna. 

I sitt tv-tal på tisdagskvällen slog Mursi fast att han tänker fortsätta att utföra sina plikter trots protesterna och kraven på hans avgång. 

Höga militära ledare sitter på onsdagen i krismöte efter det att president Mursi avvisat arméns ultimatum om att lösa den politiska krisen eller avgå, uppger en källa nära militären till AFP.

Enligt källan diskuterar man detaljerna i militärens plan för ett scenario utan Mursi.

Respekten för den grundlagsenliga ordningen är enda garantin mot fortsatt blodspillan, sade presidenten. Han kritiserade krigsmaktens ultimativa krav på maktdelning och att komma överens med oppositionen. Samtidigt förnyade han sitt erbjudande om att samtala med kritikerna, ett erbjudande som dessa tidigare avvisat som ”skamligt”.

Kaoset i landet har orsakats av anhängare till företrädaren som president, Hosni Mubarak, hävdade Mursi.

– De vill ha kaos och inte demokrati.

–Våld och blodspillan är en fälla. Faller vi i den tar detta inte slut, varnade Mursi.

Men organisatörerna av protesterna mot Muhammad Mursi anklagade presidenten för att ”hota sitt eget folk”.

– Vi anser inte att han är Egyptens president, sade Mohammed Abdelaziz, en av kampanjledarna.

Presidenten uppmanar öppet till inbördeskrig, anklagade honom en annan oppositionsledare, Khaled Dawoud, som är talesman för Nationella räddningsfronten.

– Presidenten fortsätter att avvisa det egyptiska folkets krav på att han ska avgå.

 

Samtidigt visar Egyptens militärledning sitt stöd för folket. På Facebook skriver Egyptens högsta militärledning att den är redo att offra livet för att ”försvara Egyptens folk mot terrorister, radikaler och dårar”.

Uttalandet med ett foto av militärbefälhavaren Abd al-Fattah al-Sisi har fått rubriken De sista timmarna, skriver Reuters.

Uttalandet släpptes tre timmar efter Mursis tv-tal. Om Egyptens regering inte når en överenskommelse med sina kritiker griper militären in.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.