Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

16 misstänkta för sextrakasserier i Köln

Polisen i Köln har identifierat 16 personer som misstänks för sexuella övergrepp mot ett stort antal kvinnor på nyårsafton, skriver Focus Online. Det totala antalet anmälningar uppgår nu till 121.

Merparten av personerna är inte kända vid namn, men har fångats på bild eller film, rapporterar Focus Online.

Anmälningarna har fortsatt att strömma in till polisen och uppgick på torsdagen till 121, varav cirka en fjärdedel handlar om sexuella övergrepp. Två av anmälningarna gäller våldtäkt.

Händelserna i Tyskland har lett till en animerad debatt om flyktingar då vittnen uppgett att gärningsmännen såg ut att komma från Nordafrika och Mellanöstern.

Det här vet vi så här långt:

Fredagen den 1 januari. Klockan 08.57 publicerade polisen i Köln ett pressmeddelande om hur nyårsafton förflutit. Nyårsfirandet förlöpte mestadels fridfullt, heter det i bulletinen. Händelserna mellan Kölns centralstation och Kölner-domen nämns inte med ett ord.

Lördagen den 2 januari. Klockan 16.58 publicerade polisen i Köln ett andra pressmeddelande om nyårsafton. Polisen uppger att man under nyårsdagen fått kännedom om ”knappt 30 fall” under nyårsnatten där kvinnor utsatts för övergrepp av flera grupper om ”2–3 gärningsmän”. Vittnen uppger, enligt polisen, att ”20 gärningsmän med nordafrikanskt utseende” låg bakom övergreppen i centrala Köln. Flera kvinnor blev vid samma tillfälle bestulna på plånböcker och mobiltelefoner. Polisen meddelar att man tillsatt en utredningsgrupp.

Måndag den 4 januari. Det skulle dröja till måndagskvällen innan polisen höll en presskonferens för att berätta om hur ett stort antal kvinnor anmält att de utsatts för sexuella övergrepp på nyårsafton av ett stor antal män.

En mängd tyska medier rapporterade samma dag om uppgifterna från presskonferensen, däribland Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Tagesspiegel, Express, Focus, Kölner Stadt-Anzeiger, Rheinische Post, Kölniche Rundschau, Westdeutscher Rundfunk, och The Local. Flera medier rapporterar att gärningsmännen fanns i en grupp om cirka 1.000 personer, vilket fått en del att göra den felaktiga tolkningen att 1.000 personer deltog i övergreppen. Den tyska tv- kanalen ZDF tog inte med nyheten i sin huvudsändning samma kväll, vilket man senare bad om ursäkt för, enligt Telegraph.

Tisdagen den 5 januari. Tysklands justitieminister Heiko Maas fördömer övergreppen. ”Vi kommer inte att tolerera den här sortens fega och avskyvärda attacker.” Både justitieministern och polisen talar om att det handlar om organiserad brottslighet. Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömde händelserna.

I Hamburg ska liknande scener ha utspelat sig på nyårsafton som i Köln om än i mindre skala, rapporterar medier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.