Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/16-saudier-nekas-inresa-i-usa/

Världen

USA portar sexton personer för inblandning i mordet på Khashoggi

Foto: Ozan Kose/AFP

USA nekar tillträde till sexton saudiska medborgare med motiveringen att de misstänks ha varit inblandade i mordet på journalisten Jamal Khashoggi i oktober.

Rätta artikel

Bland de portade finns en tidigare närstående rådgivare till Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman samt en person som misstänkts ha lett operationen.

Beskedet kom under måndagen från USA:s utrikesminister Mike Pompeo efter att kongressen kritiserat Trumpadministrationen för att inte ha gjort tillräckligt efter mordet på journalisten. 

Jamal Khashoggi levde i exil i USA och skrev bland annat kolumner i Washington Post. Han var en kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. 

Den amerikanska senaten har däremot i en resolution, med stöd av underrättelsetjänsten CIA:s slutsatser, pekat ut den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman som direkt ansvarig.

Tidigare har USA:s utrikesdepartement återkallat visum för ett tjugotal saudiska medborgare och fryst sjutton personers ekonomiska tillgångar.

Khashoggi mördades inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober förra året, där han befann sig för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig.

Den saudiska regimen säger att mordet utfördes av agenter och hävdar att elva personer har ställts inför rätta.

Saudiarabien nekade först att Khashoggi ska ha dött, men ändrade sedan sina uppgifter och bekräftar att han omkommit i ett slagsmål som urartat. Hans kropp har ännu inte återfunnits. 

Läs mer:

Uppgifter: Mördade journalisten Khashoggis barn får blodspengar

Jamal Khashoggis sista ord: Jag kan inte andas