Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

17-årige Michail slängdes ut från skolan för att han demonstrerade mot Putin

MOSKVA. Sjutton år gammal blev Michail Samin utslängd från sitt elitgymnasium i Moskva. Orsaken var att han stöder den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. I dag har Samin fått en ny studieplats och samtidigt blivit en galjonsfigur för den nya politiska ryska generationen.

Michail Samin dyker upp på kaféet i centrala Moskva klädd i jeans, röd munkjacka och Ecco-skor. Han kommer direkt från skolan, en pinnsmal sjuttonåring som hälsar artigt och lite blygt. Samin känns mer som en hövlig medelklasspojke än en revolutionär – ändå har denna tonåring blivit galjonsfigur för skolungdomarna som stöder den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. 

När historien om hur han relegerades från sin skola började cirkulera på sociala medier i våras erbjöds han omedelbart en plats på en annan skola.

Aleksej Navalny
Aleksej Navalny Foto: Arthur Bondar for DN

– Det är egentligen inte Navalnyj jag är beredd att kämpa för utan för hans idéer. Han tar upp frågor som vi måste tala om i Ryssland. Den mest synliga och tacksamma är korruptionen, men det viktigaste för mig är medborgarsamhället, säger Michail Samin.

I mars deltog han i den stora anti-Putindemonstrationen som arrangerades av Navalnyj. Samin greps och satt i häktet i elva timmar innan han blev frisläppt, trots att minderåriga personer inte får hållas så länge enligt rysk lag. Han sände live från det rörliga häkte som i Ryssland kallas avtozak – en buss med galler för fönstren där gripna demonstranter hade satts i förvar.

– Det är förstås sorgligt att bli gripen för att man deltar i demonstration, men vi hade väldigt roligt i bussen. Stämningen var fantastisk! Jag träffade så många intressanta personer, säger Samin.

Att sitta 30 dagar i fängelse har jag faktiskt ingenting emot.

Nästa måndag var han tillbaka på sin skola nummer 1329, ett av Moskvas elitgymnasier för matematik. Lärarna som undervisar är från matematiska fakulteten på Moskva universitet. Samin tillhör de bästa eleverna – han har tagit första och andra plats i flera ryska matematik- och programmerartävlingar. 

På fritiden gör han botar till den ryska motsvarigheten till Facebook, Vkontakte, och till Universal Music. (Botar är datorprogram för att genomföra automatiska operationer på till exempel sociala medier.) 

Efter demonstrationen sänktes plötsligt Samins betyg i algebra från en fyra (det näst bästa vitsordet i Ryssland) till en tvåa. Överenskommen frånvaro skrevs in som skolk.

– Jag hade inbjudits till en konferens om cybersäkerhet som representant för vår skola. Enligt rektorn var detta plötsligt skolk. Sedan sänktes min fyra i algebra till en tvåa. Jag stod inför valet att tenta upp min tvåa – vilket jag förstod skulle bli omöjligt eftersom de ville bli av med mig – eller att relegeras från skolan.

Samin redogjorde för det skedda på sociala medier. Då erbjöds han en gratisplats på en privat elitskola vid namn Europeiska gymnasiet. Han klarade inträdesprovet och är nu nöjd med att gå sitt sista gymnasieår där.

– Matematikundervisningen är förstås inte på samma nivå som i min förra skola. Men de har mycket bättre undervisning i humanistiska ämnen. Jag trivs. Efter det här året ska jag söka in till Högre ekonomiska skolan i Moskva.

Mikhail Samin
Mikhail Samin Foto: Oksana Yushko

 

Upplevelsen att bli relegerad på grund av sin samhällsaktivism verkar inte ha märkt Samin över huvud taget. Han är varken orolig eller bitter och han fortsätter att jobba för Navalnyj.

– Jag är minderårig så när jag deltar i demonstrationer kan de inte fängsla mig i 30 dagar som de gör med andra. Nästa år fyller jag 18 och då är riskerna större. Men att sitta 30 dagar i fängelse har jag faktiskt ingenting emot. Tänk så mycket tid man får att läsa och fördjupa sig i saker! 

Samin är dessutom aktiv inom pastafarianism, en satirisk religion som skapades av den amerikanska fysikern Bobby Henderson och vars anhängare tillber ett flygande spagettimonster. När Samin anmälde sig till militärtjänst krävde han att i enlighet med pastafarianismens principer få fotografera sig med ett durkslag på huvudet. Kravet bifölls, eftersom pastafarianismen är en registrerad religion i Ryssland.

– Ni påstår alltså att det inte finns några flygande spagettimonster? undrar Samin när jag frågar vad det är han gillar i pastafarianismen.

Det absolut viktigaste för mig är att vi måste kunna byta ut våra beslutsfattare.

Samin har inga planer på att lämna Ryssland, trots att han sannolikt lätt skulle få en studieplats på internationella universitet.

– Jag tycker om Ryssland och vill stanna här. Jag är inte rädd för makthavarna, jag kommer alltid att kunna göra mitt jobb som programmerare oberoende av dem. Det tog trettio år för Solidaritet att segra i Polen, jag är beredd att jobba trettio år för att samma sak ska ske i Ryssland. Det absolut viktigaste för mig är att vi måste kunna byta ut våra beslutsfattare, säger Samin.

Själv har han levt hela sitt liv under Putin, något som han betraktar som sorgligt. 

– Jag håller inte med om allt som Navalnyj säger, jag är till exempel för en öppen invandrarpolitik medan han vill ha införa visum mot centralasiatiska länder. Men jag vill ha maktskifte. Men jag deltar i Navalnyjs dörrknackningskampanjer. Och så har jag övertalat mina föräldrar att skriva på att de stöder honom.

Fakta.Navalnyj får inte ställa upp i presidentvalet

I måndags meddelade valkommissionen i Ryssland att Aleksej Navalnyj inte får ställa upp i presidentvalet i mars 2018 eftersom han tidigare är fälld för brott, en dom som Navalnyj själv anser är politiskt motiverad. 

Navalnyj manar till landsomfattande protester den 28 januari, och säger att han tänker överklaga beslutet. Han har också manat sina anhängare att bojkotta valet om han inte får ställa upp.

Bland Navalnyjs supportrar finns påfallande många tonåringar, bland annat deltog många skolelever vid en demonstration i mars 2017 mot Putin i Moskva.

Sedan dess har oberoende ryska medier börjat tala om den ”nya politiska generationen” i Ryssland.  Kremlkontrollerade medier påstår att ungdomarna får betalt.

President Vladimir Putin kommenterade detta på sin årliga presskonferens den 14 december, då han sade att unga människor i Ryssland har glömt kaoset på 1990-talet. Han vägrade nämna Navalnyj vid namn men kallade honom en populist och jämförde honom med den georgiske politikern Micheil Saakasjvili.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.