Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/17-misstanks-for-att-planera-sabotage-mot-ryskt-rymdcentrum/

Världen

17 misstänks för att planera sabotage mot ryskt rymdcentrum

Rocosmos chef Dmitry Rogozin bredvid Vladimir Putin, från i september 2019. Foto: Mikhail Klimentyev/AFP

17 personer greps i helgen utanför den ryska rymdstyrelsens anläggning utanför Moskva. De 17 misstänks för att ha planerat ett större angrepp mot anläggningen, skriver Roscosmos på sin webbplats.

De första gripandena genomfördes i går lördag då Roscosmos säkerhetstjänst grep tre personer som tagit sig upp på ett tak för att fotografera anläggningen och, skriver den ryska rymdstyrelsen, för att sedan lägga ut bilderna på internet.

De tre fördes till polisen i byn Vlasikha utanför Moskva där de förhördes. Under förhören framkom det att de tillsammans med ytterligare 50 personer planerade att ta sig in på området för att ”utföra vandalism och andra olagliga åtgärder”.

Exakt vad detta skulle innebära förklaras inte.

På söndagen greps ytterligare 14 personer i området kring Roscosmos anläggning, skriver den ryska rymdstyrelsen på sin webbplats. Också dessa har överlämnats till polisen.

Roscosmos ansvarar för alla ryska rymdfärder och bildades 1992 och har en årlig budget på motsvarande 26 miljarder kronor.