Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/17-nya-brottsanklagelser-mot-julian-assange/

Världen

17 nya brottsanklagelser mot Julian Assange

Julian Assange. Foto: Matt Dunham

Wikileaks-grundaren Julian Assange åtalas på 17 punkter för spionage, meddelar USA:s justitiedepartement.

Federala åklagare i USA anklagar Julian Assange för att ha brutit mot lagen om spionage på 17 punkter. Enligt åtalet ska Assange ha riskerat att tillfoga USA ”allvarlig skada”, skriver Washington Post.

Anklagelserna gör gällande att Assange ska ha publicerat namn på hemligstämplade källor, samt konspirerat med och assisterat visselblåsaren Chelsea Manning för att få tillgång till sekretessbelagda uppgifter.

Enligt anklagelserna ska Assange bland annat ha avslöjat försvarshemligheter, genom att exempelvis avslöja namn på källor i Iran, Kina och Syrien, skriver nyhetssajten Politico. Åklagarna menar också att Assange ska ha publicerat information om USA:s aktiviteter i Afghanistan och i Irak, vilket försatt afghanska och irakiska medborgare i fara.

Varje enskild överträdelse av spionagelagen kan leda till fängelsestraff på upp till tio år. Men de nya anklagelserna innebär inte bara potentiella konsekvenser för Assange utan också för andra som publicerar hemligstämplad information.

Ingen journalist har tidigare dömts för brott mot den amerikanska spionagelagen, och USA:s tidigare president Barack Obamas administration valde att inte anklaga Assange för något sådant brott. Orsaken var en oro för att det skulle kunna påverka pressfriheten, skriver Guardian

USA:s biträdande justitieminister John Demers menar dock att Assange inte är att betrakta som en journalist, och att hans verksamhet bygger på att ”värva hemligstämplad information”.

I ett inlägg på Twitter kommenterar Wikileaks beskedet om de nya anklagelserna mot Assange.

”Det här är vansinne. Det är slutet på nationell säkerhetsjournalistik och det första tillägget” står det i inlägget.

https://twitter.com/wikileaks/status/1131656403112931331

Assange sitter för närvarande fängslad i London, där han greps förra månaden efter att ha hållit sig gömd i flera år inne på Ecuadors ambassad.