Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/1700-sjukvardare-smittade-av-viruset-sex-har-avlidit/

Världen

1.700 sjukvårdare smittade av viruset – sex har avlidit

Ett tillfälligt sjukhus i en skola i Wuhan.
Ett tillfälligt sjukhus i en skola i Wuhan. Foto: Liu Zhongcan/Costfoto

1.716 sjukvårdare har smittats i det pågående coronavirusutbrottet i Kina – de flesta i Hubeiprovinsen. Sex personer har dött. Enligt WHO utsätts vårdpersonalen för svåra risker, då bristen på skyddsmasker och skyddskläder är stor.

För första gången kommer uppgifter från kinesiska myndigheter om att det nya coronaviruset sprids bland sjukvårdspersonal i hela landet men framför allt i den värst drabbade Hubeiprovinsen.

– Det här är allvarlig information, eftersom hälso- och sjukvårdspersonal är kittet som håller ihop vården. Vi måste få veta mer om omständigheterna och under vilken tidsperiod de har smittats, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.  

För att undvika att smittas äter många doktorer och sjuksköterskor bara ett mål mat om dagen. På så sätt minimeras antalet toalettbesök, vilket gör att de inte behöver ta av sig säkerhetsutrustningen lika ofta, skriver New York Times. Enligt Sylvie Briand, chef för WHO:s responsavdelning för infektionssjukdomar, är det lätt att stressade och trötta läkare glömmer något så elementärt som att tvätta händerna

– Jag är rädd, det här är ett helt nytt virus. Sjukhusen är översvämmade av patienter, jag har aldrig sett så många. Vi har inga läkemedel utan kan bara behandla symptom som feber”, säger en läkare till BBC. 

I Kina har sammanlagt 64.000 personer smittats av det nya coronaviruset . Av dem får över 55.700 vård, enligt landets hälsomyndighet. 

Från det värst drabbade Hubeiprovinsen rapporteras det om 116 avlidna det senaste dygnet. För hela Kina är antalet dödsfall knappt 1.400.

På fredagskvällen uppgav Reuters att det nya coronaviruset har spridit sig till Afrika. En person har bekräftats smittad i Egypten, enligt landets hälsodepartement. De egyptiska myndigheterna meddelar att det handlar om en utländsk person, utan att specificera en nationalitet, och att denne isolerats.

Viruset har konstaterats i mer än 20 länder, men det globala utbrottet är så här långt relativt begränsat. Drygt 500 fall har rapporterats utanför Kina. Av dessa har tre personer avlidit – i Filippinerna, Japan, och Hongkong.

På fredagen fick de första av de 2.200 passagerarna från kryssningsfartyget MS Westerdam stiga i land i hamnstaden Sihanoukville i södra Kambodja. Det finns inte något bekräftat fall av coronaviruset ombord, men fartyget har den senaste veckan nekats att angöra Japan, Guam, Filippinerna, Taiwan och Thailand av oro för smittan.