Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

18 000 homoäktenskap kan rivas upp

Den nya spanska regeringen kan komma att förbjuda äktenskap mellan homo- och bisexuella. Det lovade Partido Popular inför valet i november. Nu hoppas ultrakonservativa på att löftet ska genomföras.

Spanien var tidigt ute med att ge homo- och bisexuella möjligheten att gifta sig, något som infördes 2005. Men nu kan lagen komma att rivas upp. Partido Populars partiledare Mariano Rajoy, som tog över makten från Socialdemokraterna efter valet i november förra året, hade som ett av sina vallöften att riva upp lagen.

När tidningen Ottar träffar den ultrakonservative politikern Benigno Blanco i början av januari är han mycket förhoppningsfull om att Mariano Rajoy ska infria vallöftet:

– Jag har stora förhoppningar på att den nya regeringen ska återkalla den här lagen och ogiltigförklara de äktenskap som ingåtts sedan 2005, säger han till tidningen.

Andra är inte lika glada över att lagen nu kan komma att ändras. Ottar träffar också Antonio Poveda som är ordförande för en organisation som kämpar för HBT-personers rättigheter:

– När våra vänner började dö i aids fick inte deras partners besöka dem på sjukhuset. Då bestämde jag mig för att kämpa för vår rätt till äktenskap. Att bli fullvärdiga medborgare, berättar han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.