Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/19-miljoner-forlorar-indiskt-medborgarskap/

Världen

1,9 miljoner förlorar indiskt medborgarskap

En pojkes ögon fotograferas i Gauhati för ett kritiserat medborgarregister i Indien. Foto: Anupam Nath/AP

Runt 1,9 miljoner människor i Indien blir av med medborgarskapet efter att delstaten Assam publicerat medborgarregister med syfte att rensa ut ”utländska infiltratörer”.

Den centrala regeringen vill att liknande åtgärder ska genomföras i hela landet.

TT-AFP Text
DN Text

Totalt finns 31,1 miljoner människor listade i registret, men 1,9 miljoner anses inte vara berättigade att vara med, enligt ett uttalande från delstatsstyret.

Endast personer som kan visa att de eller deras förfäder var i Indien före 1971 får finnas med på listan. De flesta som inte finns med antas vara muslimer.

I den fattiga delstaten Assam bor 33 miljoner människor. I åratal har religiösa och etniska spänningar pyrt vilket har lett till att vissa som ser sig som äkta invånare har krävt en lösning. Många i delstaten riktar ilskan mot Bangladesh och hävdar att människor därifrån stjäl deras jobb och mark, skriver Reuters.

Indiens inrikesminister Amit Shah har krävt att ”termiter” ska kastas ut och sade före valsegern i maj att Indiens premiärminister Narendra Modis nationalistregering skulle ”driva en landsomfattande kampanj för att skicka tillbaka infiltratörerna”.

I januari godkände underhuset i Indien lagstiftning där människor som flyttat till Indien från Bangladesh, Pakistan eller Afghanistan så sent som för sex år sedan får medborgarskap under förutsättning att de inte är muslimer.

De som inte finns med på listan har 120 dagar på sig att överklaga beslutet. Tjänstemän i Assam uppger att de inte vet hur de ska hantera personer som fått definitivt avslag, Bangladesh har inte åtagit sig att ta hand om dem.