Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-15 22:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/1989-sommaren-som-forandrade-europa/

06:22. Han hade några sekunder att bestämma sig på. Skulle han beordra sina underordnade att skjuta eller låta östtyskarna passera gränsen? Beslutet han fattade förändrade Europa. Foto:Daniel Costantini
Världen

1989 – sommaren som förändrade Europa

SOPRON/BERLIN. Han bestämde sig på några sekunder. Skulle han beordra sina underordnade att skjuta eller låta östtyskarna passera gränsen?

Beslutet han fattade förändrade Europa.

– Egentligen var vi soldater tränade för att vinna. Men jag visste att vi redan hade förlorat spelet, säger gränsvakten Árpád Bella när DN möter honom 30 år efter sommaren som banade väg för Berlinmurens fall och kalla krigets slut.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 19 Den tidigare ungerske gränsofficeren Árpád Bella hade 20 sekunder på sig att välja om han skulle försöka hindra flyktingarna att ta sig över gränsen eller låta dem passera.
Foto: Daniel Costantini
Bild 2 av 19 Sommaren 1989 tjänstgjorde Árpád Bella (mitten) vid gränsövergången vid Sopron i Ungern.
Foto: Privat
Bild 3 av 19 Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov i ett möte med Östtysklands ledare Erich Honecker 1989.
Foto: MTI
Bild 4 av 19 Östtyska Regina Webert-Lehmann drömde om ett nytt liv i Västtyskland, men visste att det var förenat med livsfara att försöka ta sig över Berlinmuren.
Foto: Daniel Costantini
Bild 5 av 19 Våren 1989 arbetade Regina Webert-Lehmann i en taxiväxel i Östberlin. Ett par månader efter att fotografiet togs flydde hon till väst.
Foto: Privat
Bild 6 av 19 Aktivisten Walburga Habsburg kommer aldrig att glömma de dramatiska händelserna under sommaren 1989.
Foto: Daniel Costantini
Bild 7 av 19 Walburga Habsburg minns särskilt alla Trabant-bilar som de östtyska flyktingarna dumpade vid gränsen. ”Friheten var viktigare än bilarna”, säger hon.
Foto: Daniel Costantini
Bild 8 av 19 Den tidigare gränsvakten Árpád Bella poserar i sin officersuniform, som 30 år senare fortfarande hänger i garderoben.
Foto: Privat
Bild 9 av 19 Árpád Bella minns dagen då ett första fönster öppnades i järnridån. Bilden han håller i sina händer är tagen minuterna efter att östtyskarna stormade gränsen mot väst.
Foto: Daniel Costantini
Bild 10 av 19 Fler än 600 östtyskar tog sig över gränsen från Ungern till Österrike den 19 augusti 1989. Det var den största massflykten från DDR sedan Berlinmuren byggdes.
Foto: VOTAVA/AP
Bild 11 av 19 Árpád Bella är tillbaka vid ett av de gamla vakttornen som stod längs järnridån.
Foto: Daniel Costantini
Bild 12 av 19 Árpád Bella är stolt över att inte ett enda skott avlossades den dagen.
Foto: Daniel Costantini
Bild 13 av 19 ”Frihet! Frihet!”, skanderade flyktingarna från DDR när de tagit sig över gränsen till väst.
Foto: VOTAVA/AP
Bild 14 av 19 Den tidigare DDR-flytkingen Regina Webert-Lehmann bor återigen i östra Berlin. I dag är hon fri att resa var hon vill.
Foto: Daniel Costantini
Bild 15 av 19 Regina Webert-Lehmann har sparat nyckeln till sin Trabant, som tog henne mot friheten i väst.
Foto: Daniel Costantini
Bild 16 av 19 Sommaren 1989 var Regina Webert-Lehmann 19 år och hade tröttnat på ett liv i ofrihet.
Foto: Privat
Bild 17 av 19 Regina Webert-Lehmann (andra från vänster) poserar i kläder hon fått av Röda korset. Fotot är tagen en dag efter att hon och pojkvännen nått fram till Wien, och återförenats med paret som hjälpt dem att fly.
Foto: Privat
Bild 18 av 19 30 år efter att taggtråden mellan Österrike och Ungern togs ner skymtar ett rostat vakttorn mellan träden.
Foto: Daniel Costantini
Bild 19 av 19 Några meter av taggtråden som delade Österrike och Ungern har sparats för att påminna om åren då järnridån delade Europa i två delar.
Foto: Daniel Costantini